Gerben Wiersma legt zijn functie als bondscoach van de Nederlandse turnsters per direct neer. Iets meer dan vier maanden voor de start van de Olympische Spelen van Tokio heeft Wiersma zelf die beslissing genomen. Hij werkt sinds 2008 bij gymnastiekbond KNGU, waarvan de laatste acht jaar als bondscoach van de vrouwen.
"Ik heb hier verschillende redenen voor, zowel professioneel als persoonlijk", zei Wiersma. Bram van Bokhoven, bondscoach van de mannenploeg, neemt de taken van Wiersma over tot en met de Spelen.
Wiersma was een van de coaches die vorig jaar een tijdje hun werk niet mochten doen, omdat de KNGU in juli het topsportprogramma bij de vrouwen stillegde vanwege een reeks onthullingen over misstanden. In de verhalen van turnsters die vertelden mishandeld en vernederd te zijn tijdens hun carrière, vielen de namen van onder anderen Wiersma en coach Vincent Wevers. Begin september besloot de bond het topsportprogramma weer te hervatten, centraal in Nijmegen en onder onafhankelijk toezicht.
"De afgelopen periode heb ik mijzelf een aantal vragen gesteld die betrekking hebben op mijn rol en verantwoordelijkheden als bondscoach", aldus Wiersma. "Ik heb gekeken waar we nu staan: het grootste deel van de olympische voorbereiding is afgerond en ook de route richting de Olympische Spelen in 2024 is uitgestippeld. Daarnaast keek ik naar mijn eigen rol. Het leiding geven aan een olympisch team vraagt een kritische en professionele houding. Als geen ander weet ik wat er nodig is. De overtuiging, het enthousiasme, de toewijding en de energie die ik als bondscoach van anderen vraag, eis ik ook van mezelf. Nu ik constateer dat ik niet meer voor de volle 100 procent kan leveren, om welke reden dan ook, doe ik niet alleen hen tekort, maar ook de sport en natuurlijk mezelf."
Volgens de bondscoach speelt de affaire die vorig jaar naar buiten kwam mee in zijn beslissing. "Daar loop ik niet voor weg. Onze mooie sport ligt onder een vergrootglas en ik ben ook onderwerp van gesprek. Er is minder aandacht voor het primaire proces. Het is verschrikkelijk om die negatieve ervaringen van de sporters te horen. Ik ben ervan overtuigd dat de ingezette cultuurverandering bij de KNGU een goede prestatiesfeer gaat bevorderen."
Volgens Wiersma is de timing, vier maanden voor de Spelen, niet raar. "Als je er achter komt dat het wellicht beter is om eruit te stappen en dat Bram er vol energie induikt, dan is dat uiteindelijk ook beter voor de sporters. Als ik dit besluit later zou nemen, zitten we middenin het kwalificatieproces. Dat maakt dat dit het goede moment is."