Wimbledon weert mogelijk Russische tennissers

20 apr 2022, 8:00 Sport
wimbledon weert mogelijk russische tennissers
ANP
De Russische tennissers Daniil Medvedev en Andrej Roeblev missen mogelijk Wimbledon. De organisatie van het grandslamtoernooi in Londen zou voor de komende editie Russische tennissers willen weren vanwege de invasie in Oekraïne. Diverse media melden dit op basis van ingewijden.
De All England Lawn Tennis Club wil geen commentaar geven op het bericht. Het is wel bekend dat de organisatie van het grastoernooi eerder deze maand met de Britse regering heeft gesproken over deelname van Russische en Belarussische tennissers aan Wimbledon.
Het Kremlin kwam al wel met een reactie. Woordvoerder Dmitri Peskov hekelde het mogelijk uitsluiten van de Russische tennissers. "Gezien het feit dat Rusland een sterk tennisland is zal het toernooi hier zwaar onder lijden. Sporters gijzelaars maken van politieke intriges is onaanvaardbaar. Ik hoop dat de spelers hun conditie niet zullen verliezen", zei hij.
De internationale tennisorganisaties hebben Russische en Belarussische teams uitgesloten van internationale wedstrijden. Individueel mogen de spelers wel meedoen aan internationale toernooien, maar niet onder de vlag van hun land. Wimbledon zou dan het eerste toernooi zijn waar ook individuele spelers uit Rusland worden geweerd.
Medvedev en Roeblev zijn momenteel de nummer 2 en 8 van de wereld. Karen Chatsjanov en Aslan Karatsev staan ook nog bij de eerste dertig op mondiale ranglijst. Anastasia Pavlioetsjenkova is op de 15e plaats de hoogst genoteerde Russin.
Ook tennissers uit Belarus, dat wordt beschouwd als een bondgenoot van Rusland in de oorlog tegen Oekraïne, zouden worden uitgesloten van Wimbledon. Als dat het geval is, treft dat Arina Sabalenka, de nummer 4 van de wereld bij de vrouwen, en Viktoria Azarenka, de nummer 18.