WorldTour telt na wegvallen Qhubeka nog achttien wielerploegen

09 dec 2021, 15:43 Sport
worldtour telt na wegvallen qhubeka nog achttien wielerploegen
Het Zuid-Afrikaanse wielerteam Qhubeka, dat met financiële problemen kampt, verdwijnt in 2022 uit het WorldTour-peloton. Die hoogste categorie bestaat uit achttien ploegen, die automatisch mogen meedoen aan alle wedstrijden op de WorldTourkalender. Qhubeka kon niet voldoen aan de eisen op onder meer financieel, administratief en organisatorisch gebied.
Het Belgische Alpecin-Fenix, de ploeg van Mathieu van der Poel, mag opnieuw deelnemen aan alle WorldTour-wedstrijden. Het was de beste ploeg op het tweede niveau. Door het wegvallen van Qhubeka geldt dat ook voor het Franse Arkea-Samsic. De nummer 3, het Franse TotalEnergies van Niki Terpstra, mag deelnemen aan alle grote klassiekers.
Qhubeka was sinds 2016 actief op het hoogste niveau. De ploeg nam zes keer deel aan de Tour de France. Het won daarin zeven ritten, waarvan vier met de Britse sprinter Mark Cavendish. De Nederlander Bert-Jan Lindeman reed het afgelopen jaar voor het Zuid-Afrikaanse team.
De WorldTour telt twee Nederlandse ploegen: Jumbo-Visma en Team DSM, dat volgend jaar op een Nederlandse in plaats van een Duitse licentie uitkomt.
Bij de vrouwen komen er zes teams bij op het hoogste niveau. Een van die ploegen is Jumbo-Visma. Van de acht teams die al een WorldTour-licentie hadden rijden Liv Racing-Xstra, SD Worx en Team DSM eveneens onder Nederlandse vlag.