Yates wint bergrit en boekt tijdwinst

13 mei 2018, 17:13 Sport
yates wint bergrit en boekt tijdwinst
ANP
De Brit Simon Yates heeft de negende etappe van de Ronde van Italië gewonnen. Het was de derde rit met een aankomst bergop, ditmaal op de Gran Sasso d'Italia. De renner van Mitchelton-Scott was al drager van de roze leiderstrui en won tijd op de concurrenten. Tom Dumoulin werd achtste en moest 12 seconden toegeven, de Brit Chris Froome ongeveer een minuut. Maandag is de tweede rustdag in deze Giro.
Yates versloeg na de 26 kilometer lange slotklim de Fransman Thibaut Pinot en zijn Colombiaanse ploeggenoot Esteban Chaves, die Dumoulin van de tweede plaats stootte in het algemeen klassement. Chaves heeft 32 seconden achterstand op Yates, Dumoulin is nu derde op 38 seconden.
Veertien vluchters bereikten het begin van de stijgende lijn naar de finish, op zo'n 45 kilometer voor de streep, met een voorsprong van een kleine acht minuten. Die marge leek toereikend voor de tweetrapsklim naar eerst de top van de Calascio en daarna de tocht naar Gran Sasso, maar Astana (voor Miguel Angel Lopez) voerde het tempo meteen op. Na 10 kilometer klimmen was de voorsprong al gehalveerd en de kopgroep uitgedund.
De Italiaan Fausto Masnada besloot er alleen vandoor te gaan. De groep met rozetruidrager Yates was al genaderd tot op minder dan drie minuten. Drie kilometer voor de finish was het ook voor de renner van Androni gebeurd.
Eerst de Italiaan Fabio Aru en daarna Froome waren in de problemen geraakt, waarna Yates voorop de laatst overgebleven klimmers in de sprint achter zich hield.