Zilver voor Polling, brons De Wit in Osaka

23 nov 2019, 10:45 Sport
zilver voor judoka polling op grand slam osaka
ANP
Kim Polling heeft aan de Grand Slam van Osaka een zilveren medaille overgehouden. In de finale in de categorie onder 70 kilogram was de Japanse Yoko Ono op ippon te sterk voor de judoka uit Zevenhuizen. Frank de Wit sloot het toernooi in Osaka af met een overwinning. Dat leverde de Noord-Hollander in de klasse tot 81 kilo het brons op. De Wit versloeg in de 'troostfinale' de Japanner Hikaru Tomokiyo met waza-ari.
Polling pakte een maand geleden nog goud in Abu Dhabi. Daar versloeg ze in de finale Sanne van Dijke met wie ze strijdt om één beschikbaar ticket voor de Olympische Spelen. Van Dijke strandde in Osaka al in de tweede ronde.
Polling was sterk begonnen in de Japanse stad, waar al haar partijen vroegtijdig op ippon werden beslist. Ze won achtereenvolgens van de Portugese Barbara Timo, de Japanse judoka's Saki Niizoe en Chizuru Arai en de Duitse Giovanna Scoccimarro, die ze in de halve finale in de laatste minuut via een houdgreep uitschakelde. Van Dijke verloor na een bye in de eerste ronde van de Duitse Miriam Butkereit. In de golden score ontving ze haar derde straf.
De Wit, als derde geplaatst, begon met winst op Victor Penalber uit Brazilië en de Duitser Alexander Wieczerzak, de wereldkampioen van 2017 in deze klasse. In de kwartfinale verloor hij met waza-ari van de Rus Toerpal Tepkajev. De Wit schoof door naar de herkansingen waar hij samen met de Iraniër Saeid Mollaei de tatami betrad. In de golden score was De Wit de wereldkampioen van 2018 de baas en plaatste hij zich voor de partij om brons.
Juul Franssen, als tweede gerangschikt in de klasse tot 63 kilogram, was na een bye in de eerste ronde ook al na één optreden klaar. De Limburgse verloor van de Japanse Nana Kota op ippon.