Zilver voor judoka Spijkers in Grand Slam Abu Dhabi

23 okt 2022, 17:25 Sport
zilver voor judoka spijkers in grand slam abu dhabi
Judoka Jur Spijkers heeft zilver gewonnen op de Grand Slam van Abu Dhabi. De 25-jarige Tilburger verloor in de finale van de klasse boven 100 kilogram van de Tsjechische olympisch kampioen Lukas Krpalek.
Spijkers leek op weg naar een mooie revanche op zijn teleurstellende optreden bij de WK judo eerde deze maand in Tasjkent. De zwaargewicht, die dit jaar al wel de Europese titel veroverde, lag er daar na één partij al uit. In Abu Dhabi vocht hij zich overtuigend naar de finale na overwinningen op de Georgiër Irakli Demetrasjvili (tweede ronde), de Slowaak Marius Fizel (kwartfinale) en de Duitser Johannes Frey (halve finale).
In de eindstrijd had Spijkers echter geen moment zicht op het goud. Hij kwam tegen de sterke Krpalek, die op de Spelen van Rio in 2016 olympisch kampioen werd in de klasse tot 100 kilogram, in een vloergevecht terecht waarin de Nederlander na 20 tellen op zijn rug moest capituleren.
Jesper Smink behaalde een bronzen medaille in de klasse tot 90 kilogram. Na winst in de kwartfinale op Didar Chamza uit Kazachstan legde hij het in de halve finale af tegen de Fransman Loris Tissier. In de strijd om brons versloeg Smink Dzjachongir Madzjidov uit Tadzjikistan.
Marit Kamps slaagde er niet in een bronzen medaille te bemachtigen in de klasse boven 78 kilogram. Ze verloor in de strijd om het eremetaal van Lea Fontaine uit Frankrijk. De 21-jarige Kamps, vorig jaar wereldkampioene bij de junioren, won in de kwartfinales van de Italiaanse Asya Tavano, maar ging in de halve finales onderuit tegen de latere winnares van goud, de Chinese Su Xin.