Etappezege De Kleijn in Duinkerke na diskwalificatie om valpartij

03 mei 2022, 17:01 Sport
zware crash tijdens massasprint in vierdaagse van duinkerke
Arvid de Kleijn heeft de eerste etappe in de Vierdaagse van Duinkerke gewonnen. De Nederlandse wielrenner van Human Powered Health passeerde de finish in Aniche als tweede, maar hij werd als winnaar aangewezen na de diskwalificatie van de Australiër Sam Welsford.
De organisatie strafte Welsford omdat hij verantwoordelijk was voor een zware crash tijdens de massasprint. Een groot deel van het peloton ging daarbij onderuit. De Belgische renner Arnaud de Lie was een van de slachtoffers van de onbesuisde actie van Welsford. "Arnaud is naar het ziekenhuis overgebracht en zal in de tweede etappe niet van start gaan", zei ploegleider van Lotto Soudal Nikolas Maes tegen Het Nieuwsblad. "We hebben een klacht ingediend. Als dit niet moedwillig iemand tegen de grond rijden is, dan snap ik er niets meer van. Als iemand sneller is, moet je hem laten passeren en niet proberen tegen te houden."
De Kleijn moest even bijkomen na de rit. "Het was een heel hectisch slot van een al even hectische dag", zei hij. "De massale valpartij gebeurde schuin links achter mij. Ik was al naast Welsford gekomen en kon hem nog net achter mij houden. Of zijn declassering terecht was? Daar kan ik geen oordeel over vellen. Ik heb de val niet echt gezien. Ik ben wel uitgeroepen tot winnaar, maar natuurlijk wil je dat op een 'zuivere' manier doen en niet omdat iemand wordt teruggezet in de uitslag na onreglementair sprinten."
De tweede etappe, met De Kleijn aan kop van het klassement, gaat woensdag over 181,5 kilometer van Béthune naar Maubeuge.
Het is voor het eerst in drie jaar dat de Vierdaagse van Duinkerke weer verreden wordt. De Franse wielerkoers ging in 2020 en 2021 vanwege de coronapandemie niet door. Mike Teunissen was in 2019 voorlopig de laatste winnaar van de Vierdaagse van Duinkerke. De Nederlandse wielrenner bleef destijds de Noor Amund Grøndahl Jansen en de Belg Jens Keukeleire voor.