Zwemmer Arno Kamminga heeft op de Olympische Spelen zilver gepakt op de 100 meter schoolslag. De 25-jarige Kamminga moest het in Tokio alleen afleggen tegen Adam Peaty, de Brit die zijn olympische titel prolongeerde. Kamminga bezorgde Nederland de derde zilveren medaille op deze Spelen, na de handboogschutters Gabriela Schloesser en Steve Wijler (gemengde landenwedstrijd) en wielrenster Annemiek van Vleuten (wegwedstrijd).
De Katwijker tikte in het Tokyo Aquatics Centre aan in 58,00 seconden, Peaty pakte het goud in 57,37. De 26-jarige Brit veroverde bij de Spelen van Rio 2016 het goud op de 100 school in 57,13, toen een wereldrecord. Peaty scherpte de mondiale toptijd later aan tot 56,88.
Kamminga ontbrak bij de Spelen van Rio 2016. Hij wist zich destijds niet te kwalificeren en twijfelde zelfs of hij wilde doorgaan met zwemmen. De Zuid-Hollander, die destijds zijn sport combineerde met een studie, besloot zich een jaar volledig op het zwemmen te richten. "Als ik het haal, ga ik door. Zo niet, dan heb ik het in ieder geval geprobeerd", zei hij daar over. "Nou goed, de rest is geschiedenis."
Kamminga transformeerde in Amsterdam onder coach Mark Faber van een ietwat luie zwemmer die tijdens trainingen vaak snel begon te klagen tot een volledig gefocuste topsporter. Een topsporter die volgens Faber "als een spons" alle adviezen en informatie in zich opneemt. "Hij leert heel snel. Het zit in zijn systeem en dan gaat het er niet meer uit", zei Faber eerder. "Zijn ontwikkeling is nergens gestagneerd. Ik heb het met Arno vaak over het 'syndroom van snel tevreden zijn'. Je mag nooit tevreden zijn, je moet altijd weer denken aan de volgende stap om nog beter te worden."
Die instelling verklaart de progressie die Kamminga de afgelopen jaren heeft geboekt en nog steeds boekt. In april van dit jaar dook hij als eerste man na Peaty onder de grens van 58 seconden (57,90). In de series van de Spelen in Tokio ging hij nóg sneller (57,80). Het zijn tijden die alleen Peaty kan zwemmen. De Brit is al jaren een klasse apart op de schoolslag. Kamminga legt zich echter niet zomaar neer bij de suprematie van Peaty. Hij daagde de spierbundel uit Uttoxeter dit jaar al uit bij de EK in Boedapest. Peaty pakte daar zoals verwacht het goud, maar Kamminga zat niet ver achter hem.
Op de Spelen van Tokio kwamen de twee snelste mannen ter wereld elkaar pas tegen in de finale; Peaty in baan 4, Kamminga in baan 5. De Brit bleek opnieuw onverslaanbaar, maar met zilver was Kamminga ook heel blij. Later deze week gaat hij ook proberen een medaille te pakken op de 200 school. Peaty ontbreekt op die afstand.