Zwemsters Van Rouwendaal en Toussaint op 200 rug naar Spelen

09 apr 2021, 10:29 Sport
zwemsters van rouwendaal en toussaint op 200 rug naar spelen
De zwemsters Sharon van Rouwendaal en Kira Toussaint komen op de Olympische Spelen van Tokio ook in actie op de 200 meter rugslag. Bij de kwalificatiewedstrijden in Eindhoven voldeden Van Rouwendaal en Toussaint in de series aan de limiet voor Tokio, die op 2.10,19 staat. Toussaint tikte aan in 2.10,02, een serie later kwam Van Rouwendaal tot 2.09,72.
De 26-jarige Toussaint had eerder op de 100 rug al voldaan aan de olympische eis. Van Rouwendaal gaat in Tokio haar olympische titel in het open water op de 10 kilometer verdedigen.
"Ik wilde deze afstand eigenlijk niet gaan zwemmen, maar ik had een weddenschap met mijn coach Mark Faber", zei Toussaint aan de rand van het Pieter van den Hoogenband-zwemstadion. "Ik zei voor de grap tegen hem: als ik de olympische limiet haal, dan ga ik je wenkbrauwen inkleuren. Nou, dat gaat vanmiddag dus gebeuren."
Van Rouwendaal, al bijna 10 jaar met 2.07,78 de houdster van het Nederlands record op dit nummer, verhuisde vorig jaar van Frankrijk naar Duitsland. Ze nam afscheid van coach Philippe Lucas en ging in Maagdenburg trainen onder Bernd Berkhahn. Van Rouwendaal gaat in Japan voor titelprolongatie in het open water, maar ze kan nu daaraan voorafgaand ook in actie komen in het zwembad.
"Volgens mij is het negen of tien jaar geleden dat ik voor het laatst een 200 rug heb gezwommen", zei de 27-jarige zwemster uit Baarn. "Ik dacht: het is wel leuk om weer een wedstrijdje in Nederland en in Eindhoven te doen. Dit is een lekkere opening zo. Een tijd van 2.09 en plaatsing voor de Spelen, daar ben ik heel blij mee." Van Rouwendaal komt zaterdag in Eindhoven in actie op de 400 meter vrije slag.
Arno Kamminga bleef in de series van de 50 meter schoolslag met 26,89 net boven zijn Nederlands record (26,88). De 50 school is geen olympisch nummer, de 100 en 200 school wel. Kamminga heeft zich op beide afstanden gekwalificeerd voor Tokio.