Techionista’s Toekomst Café inspireert vrouwen om aan de slag te gaan in de techwereld

Vivianne Bendermacher (links) en Tamira van Roeyen (rechts)
Vivianne Bendermacher (links) en Tamira van Roeyen (rechts)
Foto: Techionista

Vrouwelijke rolmodellen die werkzaam zijn in de techwereld een podium bieden en daarmee vrouwen inspireren, dat is het doel van Techionista’s Toekomst Café. Het inspirerende evenement werd onlangs voor de tweede keer gehouden door Techionista. “Het is zo gaaf om te zien dat vrouwen geïnspireerd raken door de inhoudelijke verhalen van de sprekers.”

Vivianne Bendermacher heeft ongeveer anderhalf jaar geleden haar baan opgezegd als hoofdredacteur bij Viva om zich volledig op Techionista te kunnen storten. Tamira van Roeyen, voorheen digital strategy en transformation manager bij Sanoma Media, sloot zich hier een half jaar geleden bij aan. Van Roeyen: “Ons doel is om vrouwen te empoweren via technologie. Dat is hard nodig, want met de diversiteit in de techwereld is het droevig gesteld. In Nederland is bijvoorbeeld negentig procent van de programmeurs man. De komende vijf jaar verdwijnen er volgens het World Economic Forum wereldwijd zeven miljoen banen ten gevolge van opkomende technologieën. Er komen wel zo’n twee miljoen banen voor terug, maar deze zijn allemaal tech-gerelateerd. Van elke twintig banen die verdwijnen, krijgen vrouwen er eentje voor terug. Voor mannen verdwijnen er ‘slechts’ vier banen waarvoor er een terugkomt.”

Om vrouwen te laten nadenken over wat er voor hen in de toekomst allemaal gaat veranderen door technologie, organiseerden Van Roeyen en Bendermacher anderhalve week geleden Techionista’s Toekomst Café in samenwerking met Google. Van Roeyen omschrijft het evenement als het meest bijzondere evenement dat ze ooit heeft mogen organiseren en dat zegt wat. Ze heeft tijdens haar loopbaan namelijk al veel events georganiseerd, waaronder VIVA400. Van Roeyen: “Je merkte dat alle aanwezigen werden geïnspireerd door de verhalen van de sprekers; het zette hen echt aan het denken over hun toekomst.”

“We gaan geheimen delen met robots”

Tijdens het evenement betraden Anna Ukhanova (ingenieur in Google’s Research Center in Zürich), Snezana Zivcevska-Stalpersis (project-manager technologie en innovatie bij IBM), Jacqueline Heinerman (promovendus aan de VU in Amsterdam op het gebied van Evolutionaire Robotica) en Aimee van Wynsberghe (robot-ethicus aan de Universiteit van Twente) het podium. Van Roeyen was persoonlijk vooral onder de indruk van de talk van de laatst genoemde vrouw: “We empoweren vrouwen niet alleen; we zetten ze ook aan het denken door ethische kwesties te belichten. Zo vertelde Van Wynsberghe over het feit dat robots net zo snel zullen inburgeren als mobiele telefoons. Robots worden steeds menselijker. Mensen zullen in de toekomst daarom geheimen met hen gaan delen, wat heel gevaarlijk kan zijn.”

Bekijk hieronder een filmpje van het evenement:

Naast Techionista’s Toekomst Café organiseren Van Roeyen en Bendermacher onder meer coding classes, coding bootcamps en personal branding sessies en leiden ze momenteel in samenwerking met het bedrijf SAS, dat analytics software aanbiedt, vrouwen op tot data scientist.

Momenteel zijn Van Roeyen en Bendermacher alweer druk bezig met het organiseren van een nieuwe editie van Techionista’s Toekomst Café. Wanneer deze zal plaatsvinden en wie er zullen spreken, is nog een verrassing.