Tips van een expert om meer geld te verdienen met behulp van video

Het lijkt wel alsof we er niet meer onderuit kunnen: video. Als je als zelfstandig ondernemer niet aan video doet, tel je niet meer mee. Velen van ons wagen de stap, want wie wil er nou niet zijn bedrijf of product onder de aandacht brengen? Dat er wel iets meer bij komt kijken dan je smartphone aanzetten en iets leuks vertellen, ervaart business coach en video expert Noortje Janmaat, wiens boek Experttips over verdienen met video deze week uitkomt.

Noortje begeleidt zelfstandig ondernemers in Nederland en België in hoe ze meer geld kunnen verdienen met video en daarmee zichzelf kunnen onderscheiden van anderen. “Met je smartphone een video maken, is op zich niet zo’n kunst. Waar veel ondernemers echter moeite mee hebben, is om te vertellen wat ze doen, voor wie ze er zijn en wat hun aanbod is. Het gaat er niet om dat je voor de camera gaat zitten en gaat ratelen over jezelf. Je moet ervan uitgaan dat kijkers geholpen willen worden met een bepaald probleem. Wat jij brengt, moet dus waardevol zijn. En dit mag ook de boodschap van je video zijn.”

In Noortjes boek staan vijftig tips met praktijkvoorbeelden die je als zelfstandig ondernemer kan toepassen om meer geld te verdienen met video. “Iedereen roept nu: je moet een video of een vlog maken. Dat is prima, maar je moet wel eerst stilstaan bij het waarom. Een video maken is nooit het doel op zich.e vroegen Noortje wat de valkuilen zijn waar veel ondernemers tegenaan lopen én wat ze anders kunnen doen.

Zet je perfectionisme overboord

  • Valkuil: “Ik zie veel mensen vastlopen omdat ze té perfectionistisch zijn. De video moet perfect zijn, omdat iedereen je kan zien. Hierdoor komen veel mensen niet eens in actie en komt er helemaal geen video of vlog.”
  • Experttip: “Ga ervan uit dat alles een kladversie is, dit haalt de druk eraf. Je wordt er vanzelf beter in door het gewoon te gaan doen. Wees mild naar jezelf: als je net begint, kan je niet verwachten dat je video in één keer goed is. Het is ook niet erg om te delen in je video dat het de eerste keer is; dit werkt alleen maar positief. Wat ook helpt is om de eerste video’s samen met iemand te maken, want anders ben je heel bewust van de camera. Vraag dus of iemand anders jou filmt en vragen stelt.”

Bouw duurzame relaties

  • Valkuil: “Ik zie veel mensen één dure video maken en dan stoppen. Dit is een veel gemaakte fout, waarbij er tamelijk veel geld geïnvesteerd wordt in een mooie bedrijfsvideo, en dan gebeurt er niets meer. Hier maak je echter geen verschil mee, want je moet jezelf keer op keer laten zien om vertrouwen te creëren.”
  • Experttip: “Het is belangrijk dat je een duurzame relatie bouwt met je doelgroep en vertrouwen creëert. Dit doe je door consequent video’s te delen, bijvoorbeeld elke week of om de twee weken. Maak een lijstje met onderwerpen waarover je een video kunt maken en zet dit vervolgens uit in de tijd. Plan een dagdeel waarin je een aantal korte video’s achter elkaar opneemt. De winst zit erin dat je het zelf kan en dus niet iemand anders hoeft in te huren om een dure video te laten maken. De vraag is namelijk of je die investering wel terug gaat verdienen.”

Houd het simpel

  • Valkuil: “Veel ondernemers klagen dat video te veel tijd kost. Wat mij opvalt, is dat ze het heel ingewikkeld maken voor zichzelf, bijvoorbeeld door een spiegelreflexcamera te pakken. Dat is onhandig en kost veel tijd, omdat je alles op je computer moet overzetten. Hierdoor haken mensen weer af.”
  • Experttip: “Maak gebruik van je smartphone. Het is belangrijk dat je daarnaast investeert in een aantal goede accessoires, zoals een statief, microfoon en eventueel een selfiestick. Het beeld moet stabiel zijn en je moet goed hoorbaar zijn.”

Eén boodschap, één video

  • Valkuil: “Ondernemers willen graag veel vertellen, en bij voorkeur in één video. Dit werkt niet, want het is voor je doelgroep dan niet duidelijk wat de boodschap is.”
  • Experttip: “Beperk jezelf tot één onderwerp per video en met daarbij één call to action. Wat wil je dat jouw kijker na het kijken van jouw video gaat doen? Dit kan zijn deelnemen aan een actie, ergens voor aanmelden, of iets downloaden.”

“Het zou mooi zijn als zelfstandig ondernemers na het lezen van mijn boek zelf video’s gaan maken, meer klanten krijgen en hun eigen bedrijf zien groeien.”

Winnen

Ben je zelfstandig ondernemer en wil je ook meer geld verdienen met behulp van video? Ga dan naar onze Facebookpagina en maak kans op het boek Experttips over verdienen met video.