Facebook voert strengere maatregelen in tegen gewelddadige (live)video’s

Foto: Pixabay Publiek Domein

Uit een evaluatie binnen de directie van Facebook deze week is gebleken dat er beter én sneller moet worden omgegaan met gewelddadige (live)video’s op het sociale netwerk. De belangrijkste aanleiding van deze strengere aanpak is een live gestreamde moord uit het Amerikaanse Cleveland.

De gefilmde moord in de Amerikaanse stad Cleveland stond twee uur lang online op Facebook. Het bedrijf gaat op zoek naar manieren hoe het rapporteren en beoordelen van gewelddadige filmpjes sneller kan verlopen. “We geven prioriteit aan meldingen met ernstige veiligheidsimplicaties voor onze gemeenschap en we werken eraan om het beoordelingsproces nog sneller te maken”, schrijft Justin Osofsky, onderdirecteur van de afdeling mediaoperaties van Facebook, in een blog.

Alarmbellen

Wekelijks ontvangt Facebook miljoenen berichten over ongepaste video’s. Het netwerk vertrouwt dus eigenlijk op alle Facebookers die filmpjes te zien krijgen en hierover, waar nodig, rapporteren. Is dat wel genoeg om alles tegen te houden? Neem nou de verdachte van de moord in Cleveland, die in totaal drie video’s op Facebook zette. In de eerste video kondigde hij de moord aan, die werd volgens het bedrijf niet werd gerapporteerd. Over de andere twee filmpjes kwamen binnen een half uur wél meldingen binnen. Gelukkig zijn er nu alarmbellen gaan rinkelen, ook al had dit al veel eerder moeten gebeuren. “We hebben het account van de verdachte binnen 23 minuten na de eerste melding van de video van de moord geblokkeerd, maar we weten dat dit beter moet”, aldus Osofsky.

Wat gebeurde er in Cleveland?

In de video filmt Amerikaan Steve Stephens zichzelf vanuit zijn auto in de stad Cleveland, die zich overigens hoog in de top tien van de meest gevaarlijke steden van Amerika bevindt. Hij zegt: “Ik heb iemand gevonden die ik ga doden.” “Ik ga deze man hier doden. Hij is nog oud ook.” Stephens stapt vervolgens uit en vraagt een 74-jarige man om de naam van zijn vriendin te noemen. Als het slachtoffer daar gehoor aan geeft, krijgt hij te horen dat de vriendin de reden is dat hij wordt doodgeschoten. De bejaarde man wordt vervolgens, ondanks zijn smeekbedes, door het hoofd geschoten. De politie van Cleveland houdt momenteel een klopjacht op Stephens.a