Iedereen die van plan is zichzelf even flink in het zweet te werken, is hier aan het goede adres. Volg je conditie en/of afvalrace op de voet met behulp van deze apps, die je het nodige steuntje in de rug kunnen geven:
Dit is misschien wel een van de populairste hardloopapps die er maar bestaat. Bij Nike+ Run Club ( iOs en Android
) verdien je zogenoemde 'fuel' door het voltooien van sportieve uitdagingen. Spelenderwijs word je dus steeds fitter en fitter. En hoe meer fuel je bemachtigd, hoe meer beloningen en functies je zult krijgen. De focus van de app ligt grotendeels op het plezier, de beloning en de motivatie. Je afstand, tempo en tijd wordt bijgehouden en in het menu 'Vrienden' kun je jezelf vergelijken met al je vrienden, familieleden of kennissen. Een eenvoudig klassement geeft weer wie er de meeste uitdagingen heeft voltooid en tegelijkertijd de meeste vooruitgang heeft geboekt. Je kunt ook, voor als je wat inspiratie nodig hebt, video’s bekijken van de trainingen van topatleten die door Nike worden gesponsord. Hardlopen was nog nooit zo leuk!
Evy Gruyaert is inmiddels een welbekend begrip in de hardloopwereld. Evy staat altijd voor je klaar met volledig gepersonaliseerde trainingstips en schema's. Laat je meeslepen met haar motiverende podcasts, want terwijl ze je aanmoedigt, houdt ze ook nog speciaal voor jou je afgelegde afstand en gemiddelde snelheid bij. Liever hardlopen op je eigen muziek in plaats van de nogal standaard trance deuntjes? Dat kan ook! Evy's motto is "de aanhouder wint!", en dat neemt ze zonder twijfel letterlijk. Als je zorgvuldig je trainingsschema weet af te werken, word je binnen de app beloond met punten. En die puntjes zorgen er weer voor dat je korting spaart voor een nieuw schema. Ook als je meer wilt weten over de juiste voeding, de cooling down, blessurepreventie en het meest geschikte sportmateriaal voor jou is Evy een goede keus, voor zowel een iPhone als een Android smartphone.
Heb je niet zo'n behoefte aan allerlei poespas en wil je gewoon duidelijk kunnen zien hoe het met jou en je progressie gaat? Dan is Runkeeper de hardloopapp ( iOs en Android
) voor jou. Tijdens je training wordt je tijd, tempo, afstand en indien gewenst zelfs je hartslag bijgehouden. Voor snelle 'afhakers' is de optie is aanwezig om je, terwijl je rent, te laten motiveren door een coach. Na afloop kun je direct bekijken wat je voor elkaar hebt gekregen of waar je verbeterpunten liggen. Ook vind je binnen de app verschillende handige trainingsschema's die je een eind op weg kunnen helpen. Meer dan 30 miljoen hardlopers gingen je al voor op Runkeeper. Waar wacht je nog op?
De naam van de app zegt eigenlijk al genoeg: kom van die bank af en binnen de kortste keren kan ook jíj die vijf kilometer rennen! Binnen de app volg je een soort hardloopcursus, speciaal gericht op de beginnende hardloper. Je kunt jezelf bijvoorbeeld klaarstomen om na negen weken trainen een wedstrijd van vijf kilometer uit te kunnen lopen. Dit doe je gelukkig niet alleen, maar met behulp van een motiverende coach, die je letterlijk over de eindstreep sleept. Werkt je coach irritant op je zenuwen of vind je hem of haar net iets te zeurderig? De keuze bestaat uit maar liefst vier verschillende trainers, dus er is voor ieder wat wils. Daarnaast kun je, net zoals bij andere apps, muziek luisteren, met een GPS-systeem je route bijhouden en via sociale media je progressie delen met je vrienden. Er is helaas wel één bijkomend nadeel: de app is niet gratis. Android-gebruikers betalen eenmalig 3,49 euro bij download en de mensen met een iPhone 2,99 euro. Natuurlijk krijg je daar een heleboel goede begeleiding voor terug!
Net als alle voorgaande apps biedt Runtastic ook de mogelijkheid tot het bijhouden van je prestaties en afgelegde hardlooproutes. Wil je toch wat meer je sportieve ei kwijt? In Runtastic kun je een trainingsdagboek aanmaken met statistieken en een gepersonaliseerde trainingsanalyse uitvoeren, inclusief tussentijdentabel. Perfect voor de pietjes precies. Zo kun je je eigen ontwikkeling tot in de details overzien en evalueren. Je kunt ook eigen samengestelde trainingen erop zetten, voor als je bijvoorbeeld liever wil hardlopen op een loopband in de sportschool. Runtastic is (helaas) niet Nederlands, dus wellicht kan het uitsluitend Engels verstaan en begrijpen ook nog eens leerzaam zijn. De app is simpel in gebruik en eveneens gratis te downloaden in de App Store en Google Play Store .