De slimste gadgets speciaal voor blinden en slechtzienden

27 mrt 2017, 16:40 Tech
31962571902 79c7035b50 b
Flickr.com by Republic of Korea 'Dot'
Op de wereld lopen er naar schatting van de Wereldgezondheidsorganisatie ruim 285 miljoen blinde mensen rond. Des te meer dit aantal stijgt, des te meer er in handige gadgets wordt geïnvesteerd.
In de loop der tijd is er volop geëxperimenteerd met 'hulpjes' voor mensen met een gezichtsbeperking. We hebben de meest originele op een rijtje gezet:

Smartwatch 'Dot'

Een Zuid-Koreaanse start-up heeft de smartwatch Dot ontwikkeld. Hierop is de tijd in brailleschrift af te lezen. "Het idee ontstond omdat een blinde klasgenoot een groot en onhandig notebook met zich mee moest slepen om aan al zijn informatie te komen”, vertelt een van de ontwikkelaars Dennis Jung aan Metro.
"Voor Dot hebben we een eigen techniek ontwikkeld. Het is ongelooflijk makkelijk te gebruiken en mooi gemaakt", vertelt Jung verder. "Onze innovatie geeft ons de kans om het formaat te laten krimpen en de prijs te laten dalen. We focussen ons namelijk niet op braille, maar op samenhang en draagbaarheid.”
De smartwatch Dot is ook in staat om verschillende soorten tekstberichten in braille weer te geven, waaronder meldingen van sociale media. Dit innovatieve horloge bedraagt rond de 300 dollar.

FingerReader

De FingerReader is een soort van ring, die je om je ringvinger draagt tijdens het lezen. De ring scant met een klein cameraatje de woorden en deze worden vervolgens hardop voorgelezen. De software in de FingerReader begeleidt je door de tekst en houd je op de juiste regel. Hierdoor weet je altijd waar je gebleven bent en wanneer je door kan naar de volgende regel.

Assisted Vision: de 'zonnebril'

Geregeld zien we blinde mensen met donkere brillen op lopen. Grote kans dat dit een bril is die de blinde of ernstig slechtziende persoon aan wat meer zicht helpt. Tenminste, deels. Deze speciale technologie wordt de Assisted Vision genoemd. In de bril zijn een aantal kleine cameraatjes gebouwd. Alles wat wordt waargenomen, wordt omgezet in tal van signalen op een OLED-scherm. Het bijzondere hiervan is dat die visuele signalen dus op te pikken zijn voor slechtzienden en zelfs blinden. Dit kan omdat de schermen zich zeer dichtbij het oog bevinden. Zie hier
een van de eerste demonstraties op de Universiteit van Oxford.

Geen kliederboel meer dankzij Braun

Voor een blind persoon moet alles op de tast, zo ook bijvoorbeeld het inschenken van een kopje thee of koffie. Eigenlijk is dat best gevaarlijk, want hoe kom je te weten hoe vol je glas is? Je kunt natuurlijk je vinger in de beker steken, maar met een gloeiend hete consumptie is dit bij lange na niet aan te raden. Bovendien is het ook niet bepaald hygiënisch. Braun bracht een mok op de markt die een geluidssignaal afgeeft wanneer je één van de drie ingestelde grenzen bereikt met het inschenken van je drankje. De geluidjes zijn uniek, dus je kunt precies horen op welk 'level' je zit.