TU/e werkt aan stralingsvrije en pijnloze methode voor borstonderzoek

02 nov 2016, 14:00 Tech
mammogram 2 hq wikimedia rhoda baer publiek domein
Wikimedia Rhoda Baer publiek domein
Miljoenen vrouwen laten zich jaarlijks testen op borstkanker. Dit doen ze door een mammogram te laten maken; een pijnlijke techniek die door de röntgenstraling niet geheel zonder risico is. Onderzoekers aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) werken daarom aan een stralingsvrij en ‘borstvriendelijk’ alternatief.
Bij de huidige screeningsmethode wordt de borst tussen twee platen geklemd om vervolgens een of meerdere röntgenfoto’s te maken. Dit is niet zonder risico. De gebruikte röntgenstraling kan zelf namelijk bijdragen aan het ontstaan van kanker. Daarnaast is op de 2D-beelden vaak niet goed te zien of, als er een afwijking is geconstateerd, het kanker betreft of niet. Meer dan twee derde van de gevallen waarbij er iets zorgwekkends te zien is op de röntgenfoto’s, is zogenoemd fout-positief: er blijkt na analyse van biopten geen kanker te zijn.
Bij de methode waar de onderzoekers momenteel aan werken, ligt de patiënt op een tafel. De borst van de desbetreffende persoon hangt vrij in een kommetje. Met speciale echografie, niet hoorbare geluidsgolven, wordt een 3D-beeld gemaakt van de borst. Eventuele kanker is op de gegenereerde beelden duidelijk herkenbaar. De onderzoekers verwachten daarom dat, door deze techniek te gebruiken, er veel minder fout-positieve uitslagen zullen zijn.
Voor vrouwen die niet kunnen wachten op deze nieuwe manier van een mammogram maken, is er slecht nieuws. De onderzoekers verwachten dat het nog zeker tien jaar zal duren voordat deze techniek in de praktijk wordt toegepast. Er moeten namelijk eerst nog de nodige onderzoeken en tests worden gedaan.