Provincie en gemeente vragen hulp kabinet na valwind in Leersum

Foto: ANP

In een brief aan premier Mark Rutte vragen de provincie Utrecht en de gemeente Utrechtse Heuvelrug hulp van het kabinet bij het herstel van de schade na de valwind die onlangs Leersum, Valkenheide en een deel van Maarsbergen trof. Door het noodweer raakten onder meer woningen onbewoonbaar en werd zo’n 730 hectare bos verwoest.

Volgens de opstellers van de brief is de omvang en intensiteit van het herstel te groot voor de gemeente, terreinbeheerders en landeigenaren alleen. Steun van het Rijk is dus gewenst, schrijft de gemeente Utrechtse Heuvelrug op de website. Burgemeester Frits Naafs nodigt het kabinet uit zelf te komen kijken naar wat de valwind heeft veroorzaakt.

De brief begint met: “Veel mensen in Leersum, Valkenheide en Maarsbergen maakten zich op voor het weekend. Toen er opeens, bijna uit het niets, een ongekend noodweer losbarstte. In ongeveer 30 seconden was het voorbij. Mensen gingen verbouwereerd de straat op en zagen de enorme ravage. Als luciferhoutjes waren duizenden bomen omgevallen, afgebroken, uit de grond gerukt.”

De provincie en gemeente zien ook kansen voor de toekomst. Samen met het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, Staatsbosbeheer, Utrechts Landschap en getroffen particuliere landgoedeigenaren willen ze zich inzetten voor strategisch bosbeheer, verhogen van de biodiversiteit, beperking van wateroverlast en versterking van het cultuurlandschap. “Daar is alleen wel meer voor nodig dan een bundeling van lokale en regionale inzet; de provincie en gemeente denken dat meerdere ministeries een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan het herstel en de herinrichting.”