Utrechters herdenken drama van tramaanslag

Foto: ANP

Ruim tweehonderd nabestaanden, slachtoffers, getuigen en betrokken Utrechters hebben vrijdagochtend in Utrecht de tramaanslag op het 24 Oktoberplein herdacht. Gökmen T. schoot hier drie jaar geleden wild om zich heen in en rond de sneltram richting het centrum. Hij vermoordde vier mensen en maakte vele slachtoffers.

Voor het eerst was de herdenking met publiek. Door de coronamaatregelen kon de plechtigheid de eerste twee jaren alleen in kleine kring doorgaan.

De schutter kreeg voor de terreurdaad een levenslange gevangenisstraf. “Terreur is altijd zinloos en destructief”, zegt loco-burgemeester Lot van Hooijdonk. Het onheil “veranderde voorgoed de wereld” van slachtoffers, hulpverleners en nabestaanden, aldus Van Hooijdonk. De wethouder verving burgemeester Sharon Dijksma, die corona heeft.

Na een minuut stilte legden onder meer politiemensen, ambulancebroeders, nabestaanden, justitieminister Dilan Yeşilgöz en gedeputeerde Arne Schaddelee bloemen neer op het monument ter nagedachtenis aan de aanslag. De Domtoren sloeg vier keer, voor de dodelijke slachtoffers.