Containerschip Ever Given aangekomen bij Rotterdamse haven

Foto: ANP

Het containerschip Ever Given dat in maart het Suezkanaal blokkeerde, is donderdag in de vroege ochtend aangekomen in de Rotterdamse haven. Het schip werd in maart wereldberoemd toen het door een zandstorm overdwars vast kwam te liggen in het Suezkanaal en zo een van de belangrijkste vaarroutes ter wereld blokkeerde.

Om 05.15 uur arriveerde de Ever Given aan de kade van de ECT Delta-terminal in de zogeheten Amazonehaven. Alle containers die bestemd zijn voor het Europese vasteland zullen worden gelost bij de ECT Delta-terminal, dus ook de lading met bestemming Hamburg. Containers voor die Duitse havenstad worden dit weekend weer op een ander schip, de Ever Utile, gezet om hun reis voort te zetten. De Ever Given zelf vaart naar verwachting begin volgende week door naar het Engelse Felixstowe om de resterende containers af te leveren.

De uit China afkomstige lading komt dus maanden te laat aan. Aan boord zijn tal van goederen, van schoolagenda’s en zonnepanelen tot tuinhout en fietsen. Verontruste ondernemers hebben afgelopen tijd in de media hun zorgen over de lading geuit. Zo zouden er ook nog containers met groente en fruit aan boord zijn, waarvan het de vraag in welke staat de waar zich bevindt.

Het duurde bij de blokkade van het Suezkanaal ongeveer een week voordat het schip konden worden vlotgetrokken. In die tijd ontstond een file van honderden schepen en raakte de wereldhandel ontregeld. Een deel van de schepen die eigenlijk door het kanaal heen wilde, besloot om Afrika heen te varen.

Dat het daarna zolang heeft geduurd voor het schip zijn reis naar Rotterdam kon voortzetten, komt door juridisch gesteggel tussen de eigenaar en de autoriteit van het Suezkanaal over een schadevergoeding. Daardoor lag het schip maanden aan de ketting. Onduidelijk is hoeveel er precies betaald is, maar het zou om honderden miljoenen euro’s gaan.

Pas begin juli verliet het containerschip het Suezkanaal. Daarna lag het vaartuig nog enkele dagen bij havenstad Port Saïd voor anker om voorbereidingen te treffen voor de hervatting van de reis.