Ook Rotterdam heeft al jaren een bufferzone bij abortuskliniek

Foto: ANP

In navolging van Amsterdam zegt ook Rotterdam al geruime tijd een afscheiding tussen demonstranten en bezoekers van een abortuskliniek te hebben. “Rotterdam heeft al sinds 2016 een bufferzone”, zegt de woordvoerster van burgemeester Ahmed Aboutaleb. “De demonstranten mogen niet direct voor de ingang van het gebouw, waar de abortuskliniek huisvest, demonstreren. Zij dienen aan de overzijde op het rode plein voor het gebouw plaats te nemen.”

Eerder vrijdag meldde Amsterdam dat ook daar sprake van een bufferzone tussen demonstranten en bezoekers van een abortuskliniek, aldus burgemeester Femke Halsema in een reactie op ruim 6000 mails die deelnemers aan een actie van het Humanistisch Verbond (HV) verstuurden. Rotterdam ontving ruim 4700 brieven van deelnemers aan de actie van het HV.

In de mails riepen briefschrijvers negen burgemeesters op de bezoekers van abortusklinieken tegen intimidatie te beschermen en een zone bij de klinieken te maken waarin niet mag worden gedemonstreerd. Volgens het Humanistisch Verbond zijn daarover te weinig of geen regels in Almere, Amsterdam, Den Bosch, Den Haag, Eindhoven, Enschede, Roermond, Rotterdam en Zwolle.

In Amsterdam is er iedere maand een demonstratie bij de abortuskliniek aan de Sarphatistraat. De wet stelt dat demonstranten op hoor- en zichtafstand van het beoogde doel moeten kunnen demonstreren. Met de demonstranten is afgesproken dat zij aan de overkant van de straat mogen staan. “In die zin is er in Amsterdam dus al sprake van een bufferzone tussen demonstranten en de ingang van een kliniek”, aldus Halsema.

Halsema benadrukt dat intimidatie te allen tijde onacceptabel is, “evenals het ongewenst aanspreken van de bezoekers van de kliniek”. De gemeente houdt de situatie rond de kliniek samen met de politie actief in de gaten, aldus de burgemeester. Ook is er afgesproken dat de kliniek het meldt als er intimidatie of overlast is van een demonstratie. “Zover mij bekend, heeft de kliniek zich recentelijk niet bij ons gemeld”, aldus Halsema.

Het Humanistisch Verbond vindt de bufferzone in Amsterdam te beperkt en noemt de actie een laatste redmiddel. “Al jaren demonstreren antiabortusactivisten bij de ingang van abortusklinieken. Ze vallen bezoekers lastig door ze vast te pakken of valse informatie te verstrekken. Deze intimidatie moet stoppen.”

Inmiddels heeft ook de burgemeester van Eindhoven laten weten een bufferzone te gaan instellen.