Onderzoek: prijs treinrit in 8 jaar tijd enorm gestegen

Foto: Publiek domein

Treinreizigers betalen gemiddeld 25 procent meer dan negen jaar geleden. Dit is gebleken uit een onderzoek van Treinreiziger.nl voor het Algemeen Dagblad.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat de prijs 25 procent is gestegen ten opzichte van negen jaar geleden. Abonnementen zijn 35 procent duurder geworden, reizigers met een OV-chipkaart zijn zo’n 30 procent duurder uit en de kaartjes voor enkele reizen zijn 15 tot 20 procent gestegen.

Er zijn verschillende redenen dat de prijs zoveel is gestegen. NS mag jaarlijks alleen de inflatie in het treinkaartje doorberekenen en de infraheffing die NS aan ProRail moet betalen. Doordat de infraheffing fors is gestegen, is ook het treinkaartje extra in prijs verhoogd. In 2010 betaalde NS 246 miljoen. In 2016 is dit gestegen naar 383 miljoen. Daarnaast heeft NS in 2008 een extra tariefverhoging mogen toepassen, omdat de prijs van het treinkaartje na 2001 niet direct omhoog mocht. Dat mocht pas nadat de prestaties voldoende waren verbeterd. Omdat dit doel in 2007 werd bereikt, werden de tarieven in februari 2008 een keer extra verhoogd.