Hoe is het als land om geteisterd te worden door meerdere aanslagen in een korte tijd?

Foto: ANP

Met de recente terroristische aanslagen in Londen, waarbij inmiddels zeven doden en velen gewonden zijn gevallen, komt het terreur steeds dichterbij en vaker om de hoek kijken. Terwijl het land nog in diepe rouw is van de aanslag in Manchester, dient de volgende aanslag zich alweer aan. Hoe zullen we ons in Nederland voelen als wij hier ook mee te maken krijgen?

In het plaatsje Frome, nog geen twee uur van Londen, vroegen wij mensen hoe het voor hun is om in een land te leven waar zoveel aanslagen zijn. Clive: “Ook al woon ik op het platteland, waardoor ik me toch veiliger voel, ben je toch continu bezig met de gedachte: als ik vanavond op pad ga, kom ik dan levend thuis? Ik denk dat het voor iedereen in Engeland zo is. Ik ben wel van mening dat mensen in de stad meer risico lopen, maar zonder twijfel zit de angst er goed in voor iedereen.”

Hoe gaan we dit soort geweld ooit stoppen? Clive: “Ik heb het gevoel dat het alleen maar gaat toenemen. Maar ik blijf elke dag opstaan en mijn ding doen. Ik ga niet mijn leven veranderen door deze aanslagen.” De vrouw van Clive kon alleen maar huilen toen ze het afschuwelijke nieuws hoorde, met name over de vrouw die door messteken om het leven is gekomen. Elena uit Londen heeft het gevoel dat het vooral toeristen zijn die bang zijn. “Het maakt me zorgen, maar het leven gaat gewoon door. De kans is zo klein dat je een van de slachtoffers bent.”

“Ik ben me er van bewust dat het ook mij kan overkomen”

“Ik laat me er niet door beïnvloeden, maar ik ben me er wel van bewust dat het mij ook kan overkomen”, aldus Alexander uit Londen. “Ik blijf gewoon de dingen doen die ik doe, dus zodoende raakt het me niet. Er is meer politie en leger op de straat, dat valt wel op. Dit geeft het gevoel alsof je in een oorlogsgebied leeft. In de tachtiger jaren waren er echter ook veel aanslagen, dus ik ken het al vanuit mijn tienerjaren. Maar ik sta nog steeds elke dag op en ik doe wat ik moet doen. Ik laat me niet weerhouden, omdat ik bang ben voor een aanslag.”

Ook Nederland kan getroffen worden door een terroristische aanslag, we weten het niet. Maar zoals de Engelsen aangeven: ons leven gaat gewoon door. Ze blijven dezelfde keuzes maken. Het kan de Engelse nuchterheid zijn, maar misschien is het ook wel de beste manier om hiermee om te gaan: niet in angst te gaan leven. “Dat is precies wat die terroristen willen’, aldus Clive.