Schokkend: zo dodelijk is roken echt

Foto: Flickr Calvin Smith (CC BY 2.0)

Een op de vier zware rokers overlijdt voor zijn of haar 65ste verjaardag. Van zware rokers is de levensverwachting gemiddeld 13 jaar korter dan van nooit-rokers. Maar ook lichte rokers overlijden een stuk eerder dan mensen die niet roken.

Uit nieuw onderzoek van het CBS en het Trimbos-instituut naar het verband tussen roken en sterfte blijkt dat rokers al op relatief jonge leeftijd overlijden. Naar schatting haalt 23 procent van de rokers die gedurende hun hele leven zwaar roken de leeftijd van 65 jaar niet. Van lichte rokers overlijdt 11 procent vóór deze leeftijd. Terwijl dat bij niet-rokers 7 procent is.

Van zware rokers is de levensverwachting gemiddeld 13 jaar korter dan van mensen die nooit hebben gerookt. Matige rokers, mensen die minder dan twintig sigaretten per dag roken, verliezen naar schatting 9 levensjaren. Lichte rokers, mensen die niet dagelijks roken, leveren 5 jaren in.

Kanker grootste oorzaak

Rokers overleden relatief vaak aan kanker, met name longkanker. Maar ook hart- en vaatziekten en ademhalingsziekten kwamen bij hen vaker voor. Zo overleed naar schatting 11 procent van de zware rokers vóór hun 65ste jaar aan kanker en 5 procent aan longkanker. Aan een hart- of vaatziekte ging 5 procent dood. Van de nooit-rokers overleed 3 procent zo jong aan kanker en 1 procent aan een hart- of vaatziekte.

Stoppen met roken loont, op alle leeftijden. Ex-rokers die voor hun 35ste stoppen, hebben een vergelijkbare levensverwachting als nooit-rokers. Van rokers die rond hun 50ste stoppen, halveert het sterfterisico.

Het onderzoek is gebaseerd op de enquête- en overlijdensgegevens van bijna 40 duizend 20- tot 80-jarige respondenten uit de Gezondheidsenquête van 2001 tot en met 2006. Onderzocht is of en wanneer rokers en niet-rokers die in de periode 2001–2006 meededen aan de gezondheidsenquête, zijn overleden.

Zanger Nielson, modeontwerpster Olcay Gulsen en radio-dj Koen Hansen gaan in oktober, tijdens Stoptober, de uitdaging aan om te stoppen met roken:

Lees ook: