Zelf laminaat leggen? Hier moet je op letten!

Foto: Pixabay

Ben je van plan om een nieuwe vloer te gaan leggen, dan is een laminaatvloer een duurzame optie. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei uitvoeringen en hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding. Ook als je geen klusser bent, is zelf laminaat leggen best gemakkelijk. Hier moet je op letten voordat je aan de slag gaat.

Zelf laminaat kopen

Zelf laminaat leggen is best gemakkelijk, óók als je niet de beste klusser bent. Voordat je echter begint, is het belangrijk om te weten dat laminaat minimaal 48 uur in de ruimte moet liggen, op minimaal 50 centimeter afstand van de muren. Het heeft deze tijd nodig om te acclimatiseren, waardoor de planken niet krom gaan trekken. Zet na het laminaat kopen de planken dus niet rechtop tegen de muur, maar leg ze neer. In de ruimte waar het laminaat gelegd gaat worden, is een temperatuur gewenst van 18 tot 20 graden Celsius. Zorg ervoor dat je goed weet hoeveel vierkante meter laminaat je nodig hebt. Koop altijd tien procent extra, waardoor je altijd goed uitkomt.

De juiste ondervloer

Een juiste ondervloer is van groot belang. Deze moet vlak zijn en het verloop mag niet meer dan drie millimeter per strekkende meter (hierbij kan de breedte verschillen) zijn. Oneffenheden in het vloeroppervlak die groter zijn dan twee millimeter moeten worden verwijderd. Let bij het uitkiezen van de ondervloer op de volgende punten: vochtdichtheid, egaliserend vermogen, warmte-isolatie en de mate van geluidsdemping. Wanneer een ondervloer van foam of rubber wordt gelegd, mag deze niet te dik (niet dikker dan drie millimeter) en te verend zijn. Bij gebruik van softboardplaten als ondervloer is dit niet aan de orde; deze zijn meer stabiel.

Laminaat leggen

Voordat het laminaat gelegd wordt, is het belangrijk om te controleren op gebreken. Panelen met gebreken mogen namelijk niet verwerkt worden. De vloer moet voldoende vrij – met acht à tien millimeter afstand – geplaatst worden van wanden en andere vaste objecten in de ruimte, zoals verwarmingsbuizen en drempels. Zorg ervoor dat de gehele ruimte leeg is als je begint met leggen. Controleer altijd na het leggen van elke baan of het laminaat goed aansluit. Achteraf herstellen is namelijk niet mogelijk.