Zo ga je veilig de weg op met een e-bike

Foto: Pexels

Het aantal dodelijke verkeersongevallen met e-bikes neemt toe. De elektrische fiets is inmiddels ‘dodelijker’ dan de bromfiets, zo blijkt uit recente cijfers van de politie. Zij maakt zich zorgen en adviseert e-bikers dringend een helm te dragen. Wat kunnen we naast de helm nog meer doen om zo veilig mogelijk de weg op te gaan met een e-bike?

De e-bike is al geruime tijd erg populair. De verkoop groeit nog steeds, terwijl dat voor gewone fietsen niet meer het geval is. In 2016 was de e-bike goed voor 29 procent van het aantal verkochte fietsen. Ook de verkoop van een e-bike online is toegenomen. Dit is op zich geen verrassing. Naast de vergrijzing die plaatsvindt en het feit dat steeds meer oudere mensen kiezen voor een elektronische fiets, is de e-bike een waardevolle uitvinding. Ouderen kunnen tot op hogere leeftijd blijven fietsen en anderen kunnen grotere afstanden tussen huis en school of werk met minder inspanning overbruggen.

Dat het fietsgebruik door de komst van de e-bike is toegenomen, is positief nieuws. Toch is er ook een punt van aandacht, gezien de cijfers van de politie. Het is goed om te kijken welke risico’s er aan het gebruik van de e-bike verbonden zijn en wat gebruikers kunnen doen om hun veiligheid te waarborgen. Naast het gebruik van een helm zorgen deze tips voor meer veiligheid:

  • Met name voor senioren geldt dat ze vaak al een tijd niet meer gefietst hebben als ze met de e-bike op pad gaan. Het is daarom goed, en dit geldt eigenlijk voor alle leeftijden, om de e-bike eerst te gebruiken op rustige wegen en in rustige straten, voordat je het stadscentrum opzoekt. Vermijd, als dit mogelijk is, in het begin de ochtend- en de avondspits.
  • Op een e-bike kan en mag je, zelfs zonder valhelm, 25 km per uur rijden. Dat is de snelheid van een racefietser, dus best hard. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden. Laat de maximum snelheid door de leverancier afstellen op maximaal 20 km per uur. Dit is in de meeste omstandigheden snel genoeg.
  • Draag opvallende kleding of een fluorescerend hesje, vooral bij onstuimig weer, mist of in het donker. Hierdoor val je in het verkeer sneller en beter op dan met donkere kleding aan. Zorg ook voor werkende verlichting op je fiets en koop eventueel extra fietslichtjes, die je op je tas of aan je kleding kunt hangen.