Nederland maand voorzitter Veiligheidsraad

Foto: ANP

Nederland is vanaf donderdag een maand voorzitter van de Veiligheidsraad van de VN. Het is een hoogtepunt in het een jaar durende Nederlandse lidmaatschap van het machtige orgaan.

Het is aanleiding voor premier Mark Rutte om af te reizen naar New York. Ook de minister van Buitenlandse Zaken zal vermoedelijk die kant opgaan. De voorzitter van de Veiligheidsraad kan een prominente rol spelen op het wereldtoneel als er een grote crisis uitbreekt.

Als lid van de Veiligheidsraad kan Nederland op het hoogste internationale diplomatieke niveau tijdelijk meespelen. Het levert onder meer invloed en informatie op en een land kan onderwerpen op de agenda zetten van het invloedrijke orgaan.

Nederland heeft als tijdelijk lid van de Veiligheidsraad ook drie dossiers toegeschoven gekregen: de VN-sancties tegen Noord-Korea, naleving van de nucleaire afspraken met Iran en Afghanistan.

Een land is maar eens in de vijftien tot twintig jaar lid van de Veiligheidsraad. Er zijn tien tijdelijke leden en vijf vaste leden met veto-recht (Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland en China).