Vrouwen vragen gemiddeld veertien maanden later om salarisverhoging dan mannen. Volgens onderhandelcoach Merel van der Wouden vinden vrouwen onderhandelen vreselijk. Niet zo raar dus, dat vrouwen gemiddeld negentien procent minder verdienen dan mannen, of niet? “Vrouwen laten zich sneller uit het veld slaan en nemen eerder genoegen met een ‘nee’.”
Volgens onderzoek accepteren vrouwen bij hun eerste baan het salarisaanbod wat hen wordt aangeboden. “Mannen doen altijd een tegenvoorstel, waardoor het eerste verschil in salaris zich aandient. Vrouwen willen zich eerst bewijzen en laten zien wat ze kunnen, voordat ze vinden dat ze meer geld kunnen vragen. Mannen hebben daar wat minder last van.”
Als een vrouw wil solliciteren op een functie met vijf functievereisten zal ze dit pas doen als ze minimaal aan vier van de vijf vereisten voldoet, aldus Merel. “Een man denkt makkelijker: gewoon doen, ook al voldoe ik maar deels aan wat er gevraagd wordt. Mannen zijn beter in bluffen en nemen gewoon die stap, ook al hebben ze de werkervaring niet.”
Dit gezegd hebbende, blijven mannen en vrouwen anders met elkaar omgaan. “Een mannelijke leidinggevende zal een salarisonderhandeling met een vrouw harder ingaan dan met een man. Daarbij is het niet vanzelfsprekend dat als je hetzelfde kan en dezelfde ervaring hebt, je als vrouw hetzelfde salaris krijgt als je mannelijke collega.”
Welke tips geeft Merel vrouwen om dát salaris te krijgen wat ze ook daadwerkelijk verdienen?