Tips om als vrouw meer geld te verdienen

Foto: Pexels

Vrouwen vragen gemiddeld veertien maanden later om salarisverhoging dan mannen. Volgens onderhandelcoach Merel van der Wouden vinden vrouwen onderhandelen vreselijk. Niet zo raar dus, dat vrouwen gemiddeld negentien procent minder verdienen dan mannen, of niet? “Vrouwen laten zich sneller uit het veld slaan en nemen eerder genoegen met een ‘nee’.”

Volgens onderzoek accepteren vrouwen bij hun eerste baan het salarisaanbod wat hen wordt aangeboden. “Mannen doen altijd een tegenvoorstel, waardoor het eerste verschil in salaris zich aandient. Vrouwen willen zich eerst bewijzen en laten zien wat ze kunnen, voordat ze vinden dat ze meer geld kunnen vragen. Mannen hebben daar wat minder last van.”

Mannen bluffen beter

Als een vrouw wil solliciteren op een functie met vijf functievereisten zal ze dit pas doen als ze minimaal aan vier van de vijf vereisten voldoet, aldus Merel. “Een man denkt makkelijker: gewoon doen, ook al voldoe ik maar deels aan wat er gevraagd wordt. Mannen zijn beter in bluffen en nemen gewoon die stap, ook al hebben ze de werkervaring niet.”

Dit gezegd hebbende, blijven mannen en vrouwen anders met elkaar omgaan. “Een mannelijke leidinggevende zal een salarisonderhandeling met een vrouw harder ingaan dan met een man. Daarbij is het niet vanzelfsprekend dat als je hetzelfde kan en dezelfde ervaring hebt, je als vrouw hetzelfde salaris krijgt als je mannelijke collega.”

Merel van der Wouden | Foto: Blackbird Negotiations

Welke tips geeft Merel vrouwen om dát salaris te krijgen wat ze ook daadwerkelijk verdienen?

  • “Bereid een onderhandelingsgesprek goed voor en zorg dat je een lijst met objectieve criteria hebt; wat ben je waard, wat zijn je kwaliteiten, wat breng je en wat doe je. Over feiten kan je niet twisten. Daarnaast moet je weten wat er in de markt speelt en wat je concurrent verdient. Ik raad altijd Payscale.com aan. Op deze website kan je zien wat je jouw functie financieel waard bent. Stuur voorafgaand aan een gesprek een pdf-bestand op met alle feitelijke informatie. Ik heb altijd het salaris gekregen wat ik wil.”
  • “Bepaal je strategie en zorg dat je op een win-win manier onderhandelt. Vaak spelen er meerderde belangen en kan het zijn dat er geen geld is, omdat het bijvoorbeeld niet goed gaat met het bedrijf. Vrouwen zijn geneigd om zich gevoelsmatig hierdoor te laten beïnvloeden en zich verantwoordelijk te voelen. Geld kan op verschillende manieren worden uitgedrukt, dus dit kan ook een laptop zijn. Weet daarnaast wat je ondergrens is en wat je plan B is als het niet lukt. Dit kan zijn dat je over twee maanden weer een gesprek wilt.”
  • “Leg alles wat afgesproken is, vast. Stuur een e-mail na afloop van het gesprek met hierin een terugkoppeling. Het gebeurt vaak dat er iets moois is afgesproken, maar dat er daarna niets van komt of dat het nét anders wordt uitgevoerd.”

Lees ook: