ME haalt krakers van ADM-terrein

Foto: ANP

De mobiele eenheid (ME) is bezig krakers te verwijderen van het zogenoemde ADM-terrein in het Westelijk Havengebied in Amsterdam. Daarbij zijn enkele arrestaties verricht. Krakers hebben zich vastgeketend aan voorwerpen verspreid over het terrein. Volgens een woordvoerder van de politie zijn dat er ,,niet meer dan tien”.

Maandagochtend begonnen tientallen handhavers van de gemeente aan het ontruimen van het in 1997 gekraakte terrein. Daarop vertrokken de meeste bewoners. Een aantal krakers gaf zich niet zomaar gewonnen. Zo hadden vijf personen zichzelf vastgeketend aan een kunstwerk op het terrein. Ook hing er iemand in een kooi boven de grond in een loods en zat er een bewoner in een ‘ufo op poten’. Een speciaal team van de ME moest ze losmaken.

Volgens de politie zit de ontruiming maandagmiddag rond 14.00 uur in de laatste fase. Op het terrein staan de caravans en andere, veelal bijzondere woonunits er verlaten bij. De bewoners hebben veel persoonlijke bezittingen achtergelaten.

Het eerste pand op het terrein is inmiddels gesloopt. Nadat was geconstateerd dat het leeg was, is het overgedragen aan de eigenaar van het terrein, Chidda Vastgoed. Die ging meteen tot de sloop over, om te voorkomen dat het gebouw opnieuw wordt gekraakt.

De eigenaar wil op het terrein een servicewerf voor scheepsonderhoud en -reparatie vestigen. De aannemers staan volgens een woordvoerder al klaar om te beginnen. Hij verwacht echter dat er nog wel twee maanden nodig zijn om het hele terrein leeg te maken.