Nederlanders om in de gaten te houden: filmproducent en regisseur Leon de Levita (19) van Black Bee Productions

Leon Levita
Leon Levita
Foto: Black Bee Productions

Van jongs af aan is Leon de Levita opgegroeid met film. Hij was niet de allerbeste op school en merkte dat hij zo snel mogelijk klaar wilde zijn om films te gaan maken. Het begon met vakantie video’s, een filmcursus toen hij in vier havo zat en veel stages lopen nadat hij met school klaar was. Inmiddels heeft hij een half jaar geleden samen met goede vriend Casper Molin Black Bee Productions opgericht en maken zij met vijf andere vrienden films.

Tijdens zijn examenjaar regisseerde Leon zijn eerste film A change of Heart, waameer hij twee prijzen won voor beste regie en beste film. “Toen wist ik het zeker, hier wil ik mee verder. Ik heb een tussenjaar genomen en ben meteen stage gaan lopen. Ik wilde ervaring opdoen binnen het filmvak.  Ik heb nog gedacht om de filmschool te gaan doen, maar in mijn tussenjaar en het jaar erna ben ik gaan inzien dat het ook anders kan, namelijk door zelf aan de slag te gaan en te werken. Ik ben van plan om nog één jaar ervaring op te doen en dan te kijken of ik een studie in het buitenland kan volgen.”

Hoe is het nu?

“We hebben het afgelopen jaar drie korte films gemaakt, Een normaal leven, Terms and Conditions en Halwende, die nu allemaal in de laatste fase van afronden zitten. Daarnaast werk ik als camera-assistent en regie-assistent, omdat ik zoveel mogelijk ervaring wil opdoen. Als de films klaar zijn, ga ik kijken of ze vertoond kunnen worden bij filmfestivals in Europa, of er mogelijke distributeurs zijn of dat ze geschikt zijn voor NPO 3LAB.”

Leon maakt het liefst films die qua onderwerp dicht bij hem liggen en wat verbaal moeilijk is om uit te leggen. “Film is een medium waarmee je mensen iets kan laten voelen en ervaren. We maken altijd fictie films met daarin een waargebeurde kern. De films hebben een realistisch randje. Zo gaat Terms and Conditions over de gevaren die een app met zich meebrengen. Ik houd me voornamelijk bezig met de creatieve kant, scenario en regie. Met ons bedrijf willen we naast films maken ook jongeren een kans bieden om iets te kunnen maken zonder hoge restricties.”

Wijze les

“Er is mij vaak verteld dat school leidend is en dat een andere weg om aan het werk te gaan bijna niet te doen is. Ik heb echter gemerkt dat als je maar hard genoeg werkt, een passie hebt en als je de juiste mensen om je heen hebt, je kan doen wat je wilt. Ik had nooit kunnen denken dat ik binnen een half jaar drie korte films zou maken, terwijl ik net klaar was met de havo. We hebben heel hard gewerkt met z’n allen. Er wordt mij regelmatig gevraagd welke studie ik gevolgd heb of mensen adviseren mij dat ik zeker nog een studie moet doen. Ik vind het mooi om te merken dat we dit al bereikt hebben, zonder dat school of een studie leidend zijn geweest.”

Wijze tip

“Ik heb ooit iemand ontmoet die mij vertelde dat ik mijn huiswerk goed moet doen. Dat begreep ik eerst niet, maar inmiddels wel. Met huiswerk bedoelde hij dat ik me eerst goed moet voorbereiden, voordat ik een film ga draaien. Vaak als we met een verhaal bezig zijn, willen we meteen met de camera aan de slag. Maar je moet eerst je huiswerk goed doen. Dus de tijd nemen om je te verdiepen in je verhaal en om voor te bereiden, zo lang en zoveel mogelijk, en om dan pas te gaan draaien.”

Mooiste feedback

“Ik heb tot nu toe mooie geluiden gehoord, voornamelijk dat mensen geraakt worden door onze films en met kippenvel de zaal verlaten. Maar ik krijg ook feedback over wat er nog beter kan en vooral waarin ik kan groeien. Fouten die ik twee jaar geleden heb gemaakt op regie technisch gebied kan ik nu beter zien en op letten. Ik zie een stijgende lijn en er wordt steeds positiever op onze films gereageerd. Het is doodeng als je familie in de zaal zit. Zij weten precies hoe het filmvak in elkaar zit en kunnen precies zien welke fouten ik maak, vaak nog beter dan ikzelf. Als ik na een première de zaal uitloop, krijg ik de mooiste complimenten van ze. Als ik ze een volgende keer zie, krijg ik oprechte feedback. Maar wel altijd met liefde.”

Hoe is het om een Nederlander om te volgen te zijn?

“Het was voor mij een hele eer toen ik dat hoorde. Ik voel me vereerd dat ik mag en kan doen wat ik leuk vind en de juiste mensen om mij heen heb. Het is een gigantische eer dat onze films gewaardeerd worden. Het is misschien wel een beetje een droom die uitkomt. Ik krijg de kans om samen met mijn collega’s, die ook nog eens mijn vrienden zijn, groot te dromen. Zonder hen zou ik hier niet staan.”

Waarin maak jij het verschil?

“Ik denk dat ik het voordeel heb dat ik al op jonge leeftijd kennis had over het filmvak en er op een hele professionele manier mee bezig was. Ik denk dat ik al echt professioneel naar films kan kijken, kan zien waar ik fouten maak en waar ik kan groeien. Ik leer veel van de fouten die ik maak. Ik heb een on-Hollandse stijl van film maken, daarin maak ik ook het verschil. Ik wil me verder gaan onderscheiden in een wat Scandinavische manier van film maken.”

Wat kunnen we nog van Black Bee Productions verwachten?

“We zijn klaar voor de volgende stap en willen toewerken naar iets groters dan alleen korte films. Ik hoop dat we ons gaan vestigen in de top, als een gevestigde naam. Ik denk dat er snel een redelijk groot project aankomt waar iedereen van zou kunnen horen. Mijn droom is om met het bedrijf bij de top van Nederland te horen. Verder hoop ik met deze groep vrienden te mogen blijven maken wat we willen maken en dat op het hoogste niveau. Ik zou graag nog met Pierre Bokma, Rifka Lodeizen, Yorick van Wageningen of Michiel Huisman willen werken. Ik heb nu met Hajo Bruins in Terms and Conditions gewerkt. Ik keek enorm tegen hem op en dacht regelmatig: wow, ik sta met Hajo Bruins een film te draaien.”

Lees ook: