Alexandra Radiusprijs voor Edo Wijnen

Foto: ANP

De Belgische danser Edo Wijnen, tweede solist bij Het Nationale Ballet, heeft de Alexandra Radiusprijs 2019 gewonnen, 2500 euro en een kunstwerk. Hij kreeg de prijs dinsdagavond tijdens het Gala van Het Nationale Ballet in Amsterdam uit handen van Alexandra Radius zelf.

De jury noemt de 27-jarige Edo Wijnen “krachtig maar ook kwetsbaar, virtuoos maar zonder enige ‘opschmuck’, jongensachtig maar o zo trefzeker (…) weet hij het hele toneel te vullen met zijn charismatische persoonlijkheid en continue, volle overgave.”

Al kort nadat hij in 2010 bij het gezelschap kwam “trok hij de aandacht met zijn sterke techniek, zijn overduidelijke dansplezier, zijn frisse, ontwapenende uitstraling en de manier waarop hij je écht meevoert in elke rol die hij vertolkt: je kunt eenvoudigweg niet niet naar hem kijken”, zo stelde het college verder vast.

De prijs werd dit jaar voor de 31e keer uitgereikt. De onderscheiding is een initiatief van de Vrienden van Het Nationale Ballet, bedoeld voor de meest opvallende danser(es) van Het Nationale Ballet.