Studenten willen premier Rutte Tikkies sturen

Foto: ANP

Studenten die vinden dat ze de dupe zijn van het leenstelsel worden op Facebook opgeroepen Tikkies te sturen naar premier Mark Rutte. Het gaat om jongeren die in het collegejaar 2015-2016 aan hun opleiding zijn begonnen.

“Op 24 november gaan we massaal Tikkies sturen naar Mark Rutte met onze studieschuld. Wij willen ons geld terug omdat wij tussen het afschaffen en de herinvoering van de basisbeurs vallen.” De initiatiefnemers lijken overigens niet te beschikken over het 06-nummer van de premier. Onder de oproep op Facebook staat een mobiel telefoonnummer van de VVD-fractie, Ruttes partij.

Maandag maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend dat de totale studieschuld van (oud)studenten dit jaar 19,3 miljard euro is, 1,9 miljard euro meer dan in 2018. Voorzitter Alex Tess Rutten van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) noemde het in een reactie “onverantwoord dat we jonge mensen met zo’n schuld opzadelen. Het wordt tijd dat de regering het leenstelsel afschaft en deze pechgeneratie compenseert”, zei ze.

Het nieuwe leenstelsel werd in het studiejaar 2015-2016 ingevoerd als vervanging van de basisbeurs. De gemiddelde studieschuld liep vervolgens op van 12.400 euro (in 2015) naar dit jaar 13.700 euro.