Reisadvies Rutte zorgt voor run op vakanties naar Curaçao

Foto: ANP

Reisorganisaties Corendon en TUI krijgen sinds dinsdagavond duidelijk meer boekingen binnen voor reizen naar Curaçao. Toen gaf premier Mark Rutte op zijn persconferentie een “dringend” negatief reisadvies voor reizen naar het buitenland tot half januari, maar hij zei ook dat het Caraïbische gedeelte van het koninkrijk buiten dat advies valt.

“We zagen de boekingen naar Curaçao direct binnenstromen na de persconferentie”, aldus een woordvoerster van Corendon. TUI merkt een zelfde ontwikkeling. Een zegsvrouw geeft aan dat er “meer belangstelling” is ten opzichte van de afgelopen tijd. Beide organisaties kunnen nog geen specifieke boekingscijfers geven.

Curaçao is op dit moment de enige Caribische bestemming waar Nederlanders naartoe op vakantie kunnen. Alleen voor dat eiland geldt code geel. Bijvoorbeeld Bonaire is op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken nog oranje gekleurd.

De uitspraak “vermijd niet-noodzakelijke reizen” van Rutte tijdens de persconferentie, schepte ook verwarring. Voor de Canarische eilanden geldt bijvoorbeeld nog steeds code geel. “Het is lastig om aan klanten uit te leggen dat we naar aanleiding van het ene overheidsadvies geen reizen aanbieden naar de Canarische Eilanden, terwijl er specifiek voor die bestemming een geel reisadvies geldt”, legt de woordvoerster van Corendon uit. TUI vliegt wel nog steeds op de Canarische eilanden. “Wij volgen de landspecifieke reisadviezen van Buitenlandse Zaken”, laat de organisatie weten.