DENK-leider Azarkan bedreigd na fel debat over onthoofde leraar

Foto: ANP

DENK-leider Farid Azarkan wordt bedreigd naar aanleiding van zijn uitspraken tijdens een Kamerdebat over de onthoofde leraar Samuel Paty in Frankrijk. Hij heeft daarover contact met terreurcoördinator NCTV, bevestigt hij na berichtgeving in De Nieuws BV op NPO Radio 1. Alle bedreigingen worden onderzocht en daarna zal hij aangifte doen, laat hij weten. Er zijn maatregelen genomen, maar Azarkan kan daarover niets zeggen.

Hij zag na het debat de bedreigingen voorbijkomen op sociale media en fora op internet. Hij zag dat ook zijn adres en de namen van zijn kinderen werden genoemd. Ook heeft hij schriftelijke bedreigingen ontvangen.

Tijdens het debat vorige week viel het bij veel andere Kamerleden verkeerd dat Azarkan begrip toonde voor een nieuwe petitie waarin moslims pleiten voor een verbod op godslastering. Vooral de timing daarvan was verkeerd, meenden ze, omdat het in hun ogen moest gaan over de gewelddadige dood van de leraar en de gevolgen daarvan, onder meer voor Nederland.

Azarkan zei dinsdag in het radioprogramma De Nieuws BV dat hij begrijpt dat mensen de timing ongelukkig vonden en hij dat ook had aangegeven. Hij laakt dat verschillende partijen zoals ChristenUnie en SGP hem opriepen zijn mond te houden, juist in een debat waar het ging over vrijheid van meningsuiting.

“Ik werd weggezet als een vijand en dat ik eraan zou bijdragen om Paty een mes in zijn rug te steken”, aldus Azarkan. “Ik vond dat ongekend en vindt dat de Kamervoorzitter had moeten ingrijpen.” Ook begrijpt hij niet waarom hij geen excuses heeft gekregen van CDA’er Madeleine van Toorenburg, die hem het hardst aanviel en dat later op televisie uitgebreid kon herhalen.