Brussel zet recht: Nederlandse fabriek maakt wél vaccins voor EU

Foto: ANP

De Europese Unie krijgt wel degelijk coronavaccins van AstraZeneca uit een Nederlandse fabriek. Tot dusver ontkende de Europese Commissie dat, maar dat was volgens EU-bronnen een vergissing. Het gaat waarschijnlijk om het Leidse Halix, dat zelf zegt de vaccins voor AstraZeneca te maken.

In het contract met de Brits-Zweedse vaccinfabrikant is bepaald dat de vaccins voor de EU worden geproduceerd in een fabriek in België, één in Nederland en twee in het Verenigd Koninkrijk. Over die afspraken kregen de commissie en AstraZeneca ruzie, omdat de farmareus weigerde de fors tegenvallende productie in België aan te vullen met doses uit het VK. Die zouden voor de Britten zijn bedoeld.

Het contract, dat de commissie vrijdag openbaar maakte, vermeldt een fabriek in I/IL. Volgens de commissie moest dat gelezen worden als Ierland en Italië, maar er blijkt toch Nederland bedoeld.

Over de fabrieken was veel verwarring, omdat AstraZeneca-topman Pascal Soriot wél zei dat een Nederlandse fabriek vaccins zou maken voor de EU.