Gevonden baby in container in Amsterdam is pasgeboren meisje

Foto: ANP

De baby die zondagavond in een container in Amsterdam Zuidoost werd gevonden, is een pasgeboren meisje. Het kindje ligt nog in het ziekenhuis maar is stabiel, meldt de politie.

De politie kreeg rond 22.40 uur een melding van iemand die geluiden hoorde, vermoedelijk gehuil, uit een container aan de Meernhof. Nadat de hulpdiensten verschillende vuilniszakken uit de vuilniscontainer hadden gehaald, hoorden agenten inderdaad een baby huilen.

De brandweer wist uiteindelijk de baby, die in een grote gele Jumbo-boodschappentas zat, uit de ondergrondse container te halen. Het meisje werd direct naar het ziekenhuis gebracht. De recherche is een uitgebreid onderzoek begonnen en is op zoek naar getuigen of mensen die meer weten over de zaak.

De Raad voor de Kinderbescherming heeft met een gezagsmaatregel de voorlopige voogdij aangevraagd voor drie maanden, zodat er ouderlijk gezag is geregeld. De jeugdbescherming regelt een verblijfplaats voor het kind. Volgens de woordvoerder is het eerst belangrijk dat wordt achterhaald wie de moeder is en dat zij de hulp krijgt die ze nodig heeft.

De afgelopen tien jaar werd ongeveer één keer per jaar een kindje te vondeling gelegd, volgens de cijfers van de Kinderbescherming. Naast de veiligheid van het kind staat het achterhalen van de ouders voorop, al lukt dat niet altijd.