Kaag stelt digitale handelsmissie naar Qatar uit

Foto: ANP

Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse handel) heeft een digitale handelsmissie naar Qatar uitgesteld. Het land ligt onder vuur omdat arbeidsmigranten, die de stadions voor het WK voetbal van volgend jaar bouwen, slecht worden behandeld. “Op een gegeven moment moet je ook een politiek signaal willen en durven af te geven en dat heb ik gedaan”, aldus Kaag.

De Tweede Kamer vindt daarom dat er geen afvaardiging van de regering naar het voetbaltoernooi moet gaan. De discussie in de Kamer laat het kabinet niet onberoerd, zegt een woordvoerder van de bewindsvrouw. Kaag vindt dat ook op Europees niveau nog eens naar het WK gekeken moet worden. Qatar heeft nog niet gereageerd op het uitstel.

De Kamer reageerde vorige week op berichtgeving in de Britse krant The Guardian dat zeker 6500 arbeidsmigranten zijn omgekomen bij de bouwwerkzaamheden voor het WK. Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) had de motie op initiatief van de SP om geen afvaardiging te sturen trouwens ontraden, omdat sport en politiek volgens hem niet moeten worden vermengd.

Kaag gaat nu eerst overleggen met Qatar over de arbeidsomstandigheden in de Golfstaat. Volgens haar wordt al lang aangedrongen op verbetering van de mensenrechtensituatie. Er is nog geen nieuwe datum gekozen voor de handelsmissie. In het onlineprogramma Gamen met Politici van het AD werd als eerste gemeld dat de missie niet doorgaat.

De economische missie is gericht op de water-, energie- en voedselsector en zou van 22 maart tot 1 april duren. Ook Oman en de Verenigde Arabische Emiraten worden in deze dagen ‘aangedaan’. De digitale handelsmissie naar deze landen gaat wel gewoon door.

Vorige week zei Kaag in een tv-programma waar ze sprak als D66-lijsttrekker, dat het Nederlands elftal niet moet deelnemen aan het WK in Qatar.

Handelsmissies zijn recent wel vaker geschrapt, maar dat gebeurt dan omdat er minder belangstelling van het bedrijfsleven is door corona. In 2018 werd een handelsmissie naar Saudi-Arabiƫ geschrapt na de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi. Hij werd omgebracht op het Saudische consulaat in de Turkse stad Istanbul.