Opstartproblemen met stemapp op stembureaus

Foto: ANP

Door opstartproblemen kon de stemapp op de stembureaus maandagochtend niet direct gebruikt worden. Een aantal gemeenten waaronder Rotterdam gebruikt deze app waardoor de opkomstcijfers live te volgen zijn. Op de stembureaus kan met de app de QR-code op de stempas gescand worden en dan wordt de stempas automatisch gecontroleerd op geldigheid.

In een stembureau in Rotterdam in The Student Hotel werkte de app niet waardoor de namen van de stemmers handmatig opgezocht moesten worden. Volgens een woordvoerder van de gemeente Rotterdam zijn de problemen met de app inmiddels verholpen. “Opstartproblemen zijn er altijd. Maar de app werkt nu weer”, aldus de woordvoerder.

Omdat het maandagochtend bij het stembureau nog niet druk was, zorgde het niet werken van de app niet voor grote problemen. Stemmers die bij het bureau komen zijn blij met de mogelijkheid om al te kunnen stemmen.

“Ik ben depressief en autistisch. Het is voor mij lastig om op drukke plekken te zijn, dus dit is fijn voor mij”, zegt een wat jongere stemmer. Een wat oudere man vindt het ‘perfect’ dat hij nu al mocht komen. “Ik ben expres vroeg gekomen zodat er minder mensen aanwezig zijn die mij mogelijk kunnen besmetten.”