Bijna 9 op de 10 ouderen gevaccineerd, minste animo in Urk

Foto: ANP

Tenminste 87 procent van alle Nederlandse 65-plussers heeft tot nu toe een coronavaccinatie gehaald. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat dit gedeelte van de ouderen zeker één keer is geprikt. De werkelijke opkomst is volgens het instituut nog hoger, want de vaccinatiegegevens die het centraal verzamelt zijn niet helemaal compleet. De opkomst is gemiddeld lager in de zogenoemde Biblebelt, waar relatief veel orthodoxe protestanten wonen. Een deel van hen wijst vaccinatie principieel van de hand.

In het zeer gereformeerde Urk ligt het voorlopige percentage het laagste. Het RIVM geeft geen exacte cijfers, omdat mogelijk nog gegevens ontbreken en daardoor “een vertekend beeld zou kunnen ontstaan”, legt een woordvoerster uit. Volgens de voorlopige tellingen valt Urk als enige gemeente in de categorie waar nog maar 20 tot 39 procent van de 65-plussers is geprikt.

In de meeste gemeenten in het land heeft meer dan 85 procent van de 65-plussers in elk geval een eerste prik gehaald. Veel gemeenten in de meest christelijke strook van het land halen nog wel percentages boven de 75 procent, zo blijkt uit een kaart die het RIVM heeft gepubliceerd. In gemeenten als Staphorst, Reimerswaal en Neder-Betuwe ligt het percentage tussen de 60 en 74 procent.

De cijfers komen zowel van de GGD als van de huisartsen, zorginstellingen en ziekenhuizen die mensen hebben gevaccineerd. In totaal gaat het om ruim 2,9 miljoen mensen van 65 jaar en ouder. In de cijfers heeft het RIVM ook geanonimiseerde gegevens van de GGD meegenomen. Sommige mensen weigeren registratie. Als zij ergens anders dan bij de GGD zijn geprikt, ontbreken hun gegevens wel in het totaaloverzicht.

Ook in de grote steden laten minder mensen zich vaccineren dan gemiddeld. In Amsterdam en Rotterdam ligt het percentage ergens tussen de 75 en 84 procent. Het Outbreak Management Team (OMT) meldde onlangs 68 procent voor Amsterdam en 72 procent voor Rotterdam, maar het RIVM voegt daar nu voor de duidelijkheid aan toe dat dit percentage alleen betrekking had op de thuiswonende 65-plussers. In de grote steden zijn wel grote verschillen tussen wijken. In een deel van de wijken komt de vaccinatiegraad onder 65-plussers niet verder dan tussen de 40 en 60 procent.