Risiconiveau regio’s gaat omhoog door oplopende besmettingen

Foto: ANP

De risiconiveaus van corona in de veiligheidsregio’s gaan omhoog vanwege het sterk opgelopen aantal besmettingen. Uitgaande van de cijfers op vrijdag zal het niveau in twee regio’s uitkomen op het hoogste niveau van ‘zeer ernstig’. In tien andere regio’s gaat het dan naar ‘ernstig’ en in dertien regio’s wordt het niveau ‘waakzaam’. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer. Hij vermeldt niet om welke regio’s het gaat.

Op het coronadashboard staan nog de risiconiveaus die per 6 juli golden. Tien regio’s staan nu op ‘waakzaam’ en vijftien op ‘zorgelijk’. De aanpassing op het coronadashboard gebeurt wekelijks, de eerstvolgende is op 13 juli. Als de stijging van de besmettingen doorzet, zullen meer regio’s naar zeer ernstig gaan, waarschuwt De Jonge.

Het hoogste niveau gold al sinds 22 juni niet meer. Afgelopen dinsdag ging regio Zuid-Holland-Zuid als laatste regio van ernstig naar zorgelijk. Tot eind mei stonden alle 25 regio’s op zeer ernstig.

De risiconiveaus worden bepaald op basis van het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames. Die blijven, samen met het aantal IC-opnames, nog steeds stabiel laag. Wel vindt het Outbreak Management Team (OMT) de snelle stijging besmettingen zorgwekkend.