Laag aantal nieuwe coronabesmettingen vertekend door storing

Foto: ANP

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt woensdag 3513 nieuwe coronabesmettingen, 499 minder dan een dag eerder. Het aantal is echter lager door een technische storing bij de GGD’en, zegt een woordvoerder van het instituut. Daardoor zijn niet alle positieve tests bij het RIVM binnengekomen.

Hoeveel hoger het daadwerkelijke aantal besmettingen uitvalt, is nog niet bekend. Komende dagen worden de niet gemelde besmettingen bij de cijfers opgeteld.

Vorige week woensdag waren er nog 6883 nieuwe coronagevallen en de woensdag daarvoor 10.419.

Het aantal meldingen van sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 8, het hoogste aantal sinds 8 juni. Dat wil niet zeggen dat deze mensen afgelopen etmaal zijn overleden, want het duurt een tijdje voordat het overlijden van een coronapatiënt is geregistreerd. Dinsdag werd het overlijden van drie personen geregistreerd.

Amsterdam had verreweg de meeste nieuwe besmettingen afgelopen etmaal, in totaal 234. In Rotterdam werden 159 positieve tests geteld en in Den Haag 109. In Utrecht en Breda kregen respectievelijk 81 en 50 mensen een positieve testuitslag.

Sinds het begin van de uitbraak, bijna 1,5 jaar geleden, zijn ruim 1,85 miljoen Nederlanders positief getest. Van meer dan 17.800 mensen is zeker dat ze aan het coronavirus zijn overleden.