Nederlandse robotarm aangekomen bij ruimtestation ISS

Foto: ANP

Een in Nederland gemaakte robotarm is na een reis van ruim een week aangekomen bij het internationale ruimtestation ISS. Daar zal de 11 meter lange arm de bewoners helpen bij onder meer ruimtewandelingen, inspecties en wetenschappelijke experimenten.

De European Robotic Arm (ERA) zit vastgekoppeld aan een nieuwe Russische uitbouw van het ISS, de module Nauka (Wetenschap). Die werd vorige week woensdag gelanceerd vanaf de ruimtebasis Bajkonoer in Kazachstan. Onderweg kampte de module met pech, waaronder motorproblemen. Donderdag om 15.29 uur (Nederlandse tijd) koppelde Nauka zich aan het ISS.

Kort na de koppeling werden opnieuw problemen vastgesteld. De stuurraketjes van de Nauka gingen onverwachts aan, waardoor de positie van het ISS in de ruimte was veranderd. De problemen lijken nu voorbij te zijn en het ISS is met behulp van de stuurraketjes van de Russische besturingsmodule Zvezda weer teruggedraaid. Specialisten onderzoeken wat er precies is gebeurd.

De Nauka zou volgens de oorspronkelijke planning in 2007 worden gelanceerd, maar vanwege verschillende technische problemen werd de lancering uitgesteld. De module wordt in de ruimte vooral ingezet voor wetenschappelijk onderzoek. Ook de robotarm ging later de ruimte in dan aanvankelijk gepland.

Het werk aan de ERA begon al in de jaren 80, maar de plannen werden meerdere keren veranderd en lanceringen werden keer op keer uitgesteld. De Nederlandse astronaut André Kuipers zou de robotarm in 2012 in ontvangst nemen toen hij zelf in het ISS verbleef, maar dat ging niet door. Op het laatste moment werd de lancering nog met een week uitgesteld, van 15 naar 21 juli.

De ontwikkeling en de bouw van de arm hebben ongeveer 360 miljoen euro gekost. Daarvan droeg Nederland zo’n 240 miljoen euro bij. Hoofdaannemer is het bedrijf Airbus Defence and Space in Leiden. Dat werd in de jaren zestig opgericht onder de naam Fokker Ruimtevaart en heette later Dutch Space.