Rechtbank bespreekt eventuele afsplitsing Taghi in Marengoproces

Foto: ANP

In de zwaarbeveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp is woensdag een extra zitting in het omvangrijke liquidatieproces Marengo om over onderzoekswensen te spreken. Het gaat dan onder meer over het verzoek van hoofdverdachte Ridouan Taghi om zijn strafzaak af te splitsen. Het is niet duidelijk of de rechtbank direct woensdag daar een knoop over gaat doorhakken.

Afgelopen vrijdag werd een van de advocaten van Taghi aangehouden. Het gaat om zijn 38-jarige neef. Hij werd opgepakt in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, waar Taghi sinds zijn arrestatie december 2019 verblijft. Volgens het Openbaar Ministerie is de advocaat maandenlang de boodschapper geweest tussen de gedetineerde Taghi en de buitenwereld. Het OM verdenkt hem ervan dat hij tot de veronderstelde misdaadbende van Taghi behoort.

De advocaat had sinds maart 2021 toegang tot zijn neef in de EBI en bezocht hem tientallen keren. Taghi zou door die contacten zijn criminele activiteiten hebben kunnen voortzetten. Hij zou volgens justitie bezig zijn geweest met het beramen van uitbraakplannen.

Advocaat Inez Weski, die Taghi bijstaat in de strafzaak, zei afgelopen vrijdag in reactie: “Ik word met ditzelfde nieuws geconfronteerd en kan daar helaas niet op reageren vooralsnog.” Het is niet duidelijk of de kwestie woensdag ter sprake gaat komen in de rechtbank.

Weski vroeg tijdens de vorige zitting in september “op nadrukkelijk verzoek” van haar cliënt zijn zaak af te splitsen van de andere verdachten, “in het belang van de rust van het proces”. Volgens Weski is er “disproportioneel” veel aandacht voor Taghi in het strafproces. “Als de zaak van Taghi wordt afgesplitst, kunnen we in het huidige proces terugkeren tot de kern en krijgen de medeverdachten en hun belangen voldoende aandacht.” Het OM verzet zich tegen afsplitsing.

Marengo draait om meerdere liquidaties en pogingen daartoe. Er zijn in totaal zeventien verdachten, onder wie Taghi en kroongetuige Nabil B. De rechtbank is in april begonnen aan de inhoudelijke behandeling van de zeer omvangrijke zaak, die onder meer draait om een reeks huurmoorden in de onderwereld. Het proces is onder hoogspanning komen te staan door de drie moorden in de directe omgeving van de kroongetuige: op zijn broer Reduan, advocaat Derk Wiersum en adviseur Peter R. de Vries. Een van B.’s huidige advocaten noemde Marengo vorige maand “het meest verziekte en meest vergiftigde proces ooit”.