Politiechef: ongekende en gerichte aanval op mijn mensen

Foto: ANP

Bij de ongeregeldheden vrijdagavond in het centrum van Rotterdam hadden relschoppers het volgens de Rotterdamse politiechef Fred Westerbeke bewust voorzien op de politie. Westerbeke had het donderdag tegen de leden van de gemeenteraadscommissie over een “ongekende en gerichte aanval op mijn mensen”.

Volgens hem zijn deze ongeregeldheden daarom anders dan eerdere onlusten op de Beijerlandselaan in Rotterdam-Zuid, waarbij ook winkels werden geplunderd. “Toen waren ze ook uit op spullen. Er is nu veel vernield van ons, maar verder niet. Dat maakt het extra beangstigend.” Westerbeke stelde dat “criminelen die heel gericht uit waren op mijn politiemensen” de demonstratie tegen coronamaatregelen kaapten die op de Coolsingel gaande was.

In zo’n twintig minuten groeide de groep van ongeveer honderd aanwezigen uit tot meer dan duizend mensen en werd er zwaar vuurwerk gegooid. “Dit kun je niet als een onverwachte ‘flashmob’ zien waarbij mensen snel bij elkaar komen. Dit is meer georganiseerd geweest”, aldus Westerbeke. Politie en justitie proberen “meer zicht” te krijgen op groepen die bij deze rellen betrokken waren. “Mensen in zwarte kleding. Veel groepen doen het, ook op andere plekken in het land. Wie er allemaal precies achter zitten, daar doen we onderzoek naar.”

Hoewel er al best veel mensen zijn aangehouden voor de rellen, vermoedt Westerbeke dat degenen die hierachter zitten nog vrij rondlopen. Vooralsnog werden 49 mensen aangehouden. De Rotterdamse hoofdofficier van justitie Hugo Hillenaar zei dat hij verwacht dat er binnenkort nog meer aanhoudingen volgen. De eerste relschoppers zijn woensdag berecht. Drie personen, twee Rotterdammers van 29 en 33 jaar en een 19-jarige man uit Schiedam, zitten voorlopig vast. De 33-jarige man zou een agent met een ijzeren staaf hebben willen slaan en wordt verdacht van een poging tot doodslag. Het OM verdenkt de andere twee van openlijke geweldpleging. Zij zouden voorwerpen naar de politie hebben gegooid.

Politiemensen voelden zich tijdens de rellen zo in het nauw gedreven dat ze hebben geschoten. Vijf mensen raakten gewond door een kogel. De Rijksrecherche onderzoekt nog of de verwondingen door politiekogels komen. Over de ernst van die verwondingen kan Hillenaar niets zeggen. “Ik weet het niet. Wij krijgen daar geen informatie over uit de ziekenhuizen.” Bij de rellen raakten ook agenten gewond. Met de politiemensen die gehoorschade opliepen door zwaar vuurwerk, lijkt het goed te komen, maar dat is nog even afwachten, aldus Westerbeke.