Water in het IJsselmeer staat hoog, Ramspolkering mogelijk dicht

Foto: ANP

Het water aan de oostkant van het IJsselmeer wordt donderdag opgestuwd door een combinatie van stormachtige wind uit het noordwesten en hoge rivierafvoeren van de IJssel en de Vecht. Daarbij stond het waterpeil van het IJsselmeer de afgelopen dagen al hoog. Rijkswaterstaat heeft code geel afgekondigd en overweegt de opblaasbare Ramspolkering tussen het Zwarte Meer en het Ketelmeer te sluiten.

De Ramspolkering is een balgstuw, die het achterland beschermt tegen opstuwend water vanuit het IJsselmeer. De stuw is in opgeblazen staat 10 meter hoog. Waterschappen bij de monding van de Vecht en de IJssel, bij het Markermeer en aan de oostkant van het IJsselmeer en Rijkswaterstaat houden donderdag dijken en kades in het gebied scherp in de gaten.

De waterstand in de grote rivieren Rijn en Waal bereikt donderdag aan het eind van de dag waarschijnlijk het hoogste punt. Deze hoge waterstand is het resultaat van heel veel regen in het stroomgebied van de Rijn in het afgelopen weekeinde. Rijkswaterstaat verwacht geen problemen door de afvoer, die vanaf vrijdag alweer gaat dalen.