KNVB neemt bevindingen Goffert mee in overleg met clubs

23 feb 2022, 19:58 Landelijk
knvb neemt bevindingen goffert mee in overleg met clubs
Voetbalbond KNVB zegt binnenkort een bijeenkomst te beleggen met de clubs uit het betaalde voetbal over de veiligheid in de stadions. Dit meldt de bond in een reactie op het onderzoek dat ingenieursbureau RoyalHaskoningDHV deed naar aanleiding van het instorten van een tribune, vorig jaar in het Goffertstadion van NEC. De onderzoekers concluderen dat de norm voor piekbelasting die in het geldende Bouwbesluit voor voetbalstadions is vastgelegd, te laag is.
De KNVB pleit er al langer voor dat een gespecialiseerd bureau de stadions van betaaldvoetbalorganisaties jaarlijks controleert. "Wij zijn een voetbalbond en hebben niet de specialistische kennis in huis om zelf bouwconstructies te kunnen beoordelen", stelt een woordvoerder. "Voor de licentie om als club in het betaald voetbal uit te mogen komen, moeten de stadioneigenaar en clubdirecteur ons jaarlijks met een inspectie en handtekening garanderen dat de constructie van het stadion veilig is. Controle moet dus sowieso plaatsvinden."
De KNVB heeft voor begin maart al een bijeenkomst met clubs en specialisten over veiligheid in stadions gepland. "Daarin zullen de bevindingen uit dit onderzoek zeker aan de orde komen. Wij zijn er zoals eerder gemeld voorstander van om stadions centraal te laten keuren door een in stadions gespecialiseerd bureau, naar het Engelse model. Een stadion is een uitzonderlijk open gebouw waarin duizenden bezoekers worden ontvangen en dat vraagt naar ons idee om specialistische kennis", aldus de woordvoerder.