Bloemenzee na afscheid van weerman Piet Paulusma

Foto: ANP

In Harlingen hebben mensen vrijdag afscheid genomen van weerman Piet Paulusma. Over de hele middag kwamen ongeveer 5000 mensen naar het Entrepotgebouw, waar de kist te midden van bloemen stond, zo zegt een woordvoerster van de gemeente. Aan het einde van de middag lag er volgens de woordvoerster van de gemeente, een grote bloemenzee in het gebouw. Paulusma woonde in de Friese havenstad. Hij werd geboren in Tzum en overleed zondag op 65-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.

In de loop van de dag druppelden mensen binnen, vaak in groepjes van twee of drie. Ze kwamen vanuit het hele land, van Arnhem tot Zoetermeer en Twente. Ze zeiden Paulusma te kennen van televisie en langs te komen om persoonlijk afscheid van hem te nemen. Dat mochten ze van de familie op allerlei manier doen: de kist aanraken, foto’s maken of een boodschap achterlaten in meerdere gastboeken. De familie had gevraagd gekleurde bloemen mee te nemen, dat deden veel mensen.

Rond 13.00 uur was de scheepshoorn van de veerboot naar Terschelling, die vertrekt vanaf Harlingen, te horen als eerbetoon. Daarbij stonden ook mensen op het dek en werd geapplaudisseerd. Jan Slagter, directeur van Omroep MAX, was ook aanwezig. Hij sprak op Twitter van een “waardig afscheid van Piet Paulusma in Harlingen. Precies zoals hij het heeft gewild. #pietpaulusma#harlingen#afscheid”. Voormalig advocaat Hans Anker noemde de mogelijkheid tot afscheid “bijzonder indrukwekkend”. Hij wist niet dat Paulusma, die hij omschrijft als “toegankelijk, benaderbaar en laagdrempelig”, ziek was.

Paulusma was 25 jaar op de Nederlandse televisie te zien. Na 23 jaar bij SBS, waar hij doorbrak met zijn weerberichten rond de Elfstedentocht van 1997, werkte hij vanaf januari 2020 voor Omroep MAX. Hij werkte zo’n veertig jaar voor Omrop Fryslân en andere media. Ook was hij weerman bij grote Friese evenementen zoals de Elfstedentocht. Paulusma werd drie keer uitgeroepen tot populairste weerman van Nederland. In januari is hij benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. “Ik ben ontzettend blij dat Nederland altijd naar me heeft gekeken. Ik wil ze daarvoor bedanken. Over vier jaar komt er een Elfstedentocht. Willen jullie dan aan me denken?”, zei Paulusma een dag voor zijn overlijden tegen zijn werkgever Slagter.

De uitvaart van Paulusma is zaterdag in besloten kring.