PvdA-leden voor gezamenlijke senaatsfractie met GroenLinks

Foto: ANP

De leden van de Partij van de Arbeid willen samen met GroenLinks een fractie vormen in de Eerste Kamer. Een voorstel hiervoor kreeg steun tijdens een stemming op het PvdA-congres. De leden willen zelfs nog verder gaan, en een gezamenlijke lijst opstellen. Bij de bekendmaking van de uitslag van de stemming brak in de zaal een luid applaus uit.

Ook de leden van GroenLinks willen samenwerken, bleek zaterdagmiddag. Zij konden zich uitspreken via een referendum en bleken eveneens in ruime meerderheid voor een gezamenlijke fractie in de senaat. Bij de PvdA stemde 77 procent van de leden voor een gezamenlijke fractie en 58 procent voor een gezamenlijke lijst.

“We gaan een linkse vuist maken in de Eerste Kamer tegen dit rechtse kabinet”, zei PvdA-voorzitter Esther-Mirjam Sent. Ze beloofde zich in te zetten om de meest vergaande motie, over een gezamenlijke fractie, uit te voeren. De PvdA-top was daar eigenlijk om praktische redenen tegen.

“Het is een steun voor een stevige samenwerking tussen Partij van de Arbeid en GroenLinks omdat we zien dat het land dit nu nodig heeft”, aldus politiek leider en fractievoorzitter in de Tweede Kamer Attje Kuiken. Zij was van tevoren een uitgesproken voorstander van de samenwerking omdat de partijen zo hun politieke doelen beter zouden kunnen bereiken. “Dit is een hele fundamentele, hele belangrijke stap om daarin het verschil te kunnen maken.”

Ook Frans Timmermans, vice-president van de Europese commissie en PvdA-prominent, is blij met het nieuws. “Ik vind het fantastisch omdat de leden daarmee aangeven dat ze in de gaten hebben dat als je als links nog wat wil betekenen in het land, dat je machtsvorming moet organiseren. Dat je met anderen die min of meer op dezelfde lijn zitten moet proberen iets te doen zodat niet rechts voortdurend regeert in Nederland.”

Timmermans is een uitgesproken voorstander van de verdergaande samenwerking en heeft zijn invloed in de partij aangewend door daar samen met de Amsterdamse PvdA-leider Marjolein Moorman een opiniestuk over te schrijven in de Volkskrant. Toch denkt hij niet dat zijn bemoeienis de doorslag gegeven heeft. “Welnee joh. Dit is de PvdA, hè. Die mensen laten zich niks vertellen hoor.”

In het voorstel van de PvdA en GroenLinks zouden de partijen hun eigen senatoren kiezen. Die zouden vervolgens samenwerken in een gezamenlijke fractie. Dat betekent dat ze samen vergaderen, hun standpunten bepalen tijdens de fractievergaderingen en ook samen hun fractievoorzitter kiezen. Of een gezamenlijke lijst haalbaar is, zoals de PvdA-leden graag zouden zien, is nog onduidelijk.