Eerste vaatje haring brengt 113.500 euro op

Foto: ANP

Het eerste vaatje haring heeft dinsdag 113.500 euro opgebracht, een recordbedrag. Dat heeft een woordvoerster van het Nederlands Visbureau dinsdag gemeld. De opbrengst gaat naar de Stichting Ambulance Wens. “Een megabedrag, dat heeft nog nooit eerder plaatsgevonden. Echt bizar”, aldus de woordvoerster van het Visbureau. Het vaatje werd gekocht door de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten (VNV).

Het eerste vaatje Hollandse Nieuwe werd dit jaar weer ‘gewoon’ geveild. De afgelopen jaren kon dat niet vanwege de coronaregels, maar dit jaar kon het weer. Met de veiling, in de visafslag van Scheveningen, markeert het Nederlands Visbureau de vangst van de eerste haringen van het jaar, de Hollandse Nieuwe.

Het was al de bedoeling, voordat de coronapandemie uitbrak, dat de opbrengst naar de Stichting Ambulance Wens zou gaan. Vrijwilligers van de stichting vervullen laatste wensen van terminale patiënten die afhankelijk zijn van ambulancevervoer. “Het mooie is”, aldus de woordvoerster van het Visbureau, “er was twee jaar geen veiling door corona. Dus driemaal is scheepsrecht, ook voor het goede doel. We gingen voor een nieuwe ambulance en uiteindelijk ook nog voor een brancard. Die kost 15.000 euro. En dan ook nog een paar liter brandstof als bonus.”

In 2020 werd de haring symbolisch aangeboden aan zorgpersoneel. De huidige minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Ernst Kuipers, toen nog voorzitter van Landelijk Netwerk Acute Zorg, nam het vaatje toen in ontvangst met Diederik Gommers, toen de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. De haring werd in een aantal ziekenhuizen rondgebracht.

Vorig jaar werd het eerste vaatje, ook als symbool, aangeboden aan GGD’ers, die toen bezig waren met de vaccinatie van mensen tegen het coronavirus. De haring werd toen in ontvangst genomen door André Rouvoet, de voorzitter van de koepelclub GGD-GHOR. Op meerdere GGD-locaties kregen toen medewerkers en mensen die een prik kwamen halen een haring.

In 2019 bracht het eerste vaatje Hollandse Nieuwe 95.500 euro op. Dat vaatje werd gekocht door groothandel Makro en ging de opbrengst naar de Stichting Mag Ik Dan Bij Jou.

Vanaf woensdag gaat bij de meeste viswinkels in Nederland de nieuwe haring in de verkoop.