Boeren bij Groningen Airport Eelde vertrokken

Foto: ANP

De tientallen boeren die sinds woensdagochtend 09.00 uur bij Groningen Airport Eelde actievoerden tegen de stikstofplannen van het kabinet hebben hun boeltje gepakt en zijn weer vertrokken. Dat bevestigt een woordvoerster van de gemeente Tynaarlo, waar het vliegveld ligt.

De boeren stonden met vijftien trekkers en andere voertuigen urenlang geparkeerd voor de hoofdingang van de luchthaven. Zij demonstreerden omdat het vliegveld volgens hen veel stikstof uitstoot en aan de rand van een natuurgebied zit, maar niet zou worden meegenomen in de reductieplannen van het kabinet. Burgemeester Marcel Thijsen van de gemeente Tynaarlo sprak van tevoren met de boeren af dat landingsbanen niet zouden worden geblokkeerd. Ook mochten de traumahelikopter en het orgaantransport van en naar het UMCG in Groningen niet worden belemmerd.

Dat is ook niet gebeurd, zegt de gemeentevoorlichtster. “Het clubje breidde zich in de loop van de dag niet uit. De sfeer bleef gemoedelijk en iedereen hield zich aan de afspraken. We zijn blij dat alles zo ordentelijk is verlopen.”