Alle 19 demonstranten die distributiecentra blokkeerden weer vrij

Foto: ANP

Alle 19 boerendemonstranten die woensdagavond werden aangehouden voor het blokkeren van distributiecentra van supermarkten in Bleiswijk (Zuid-Holland), zijn weer vrij. De tien volwassen arrestanten hebben een boete gekregen. De negen minderjarigen zullen op een later moment worden gehoord. De minderjarigen zijn rond zestien en zeventien jaar oud, aldus een politiewoordvoerder.

De demonstranten werden woensdag op last van de burgemeester opgepakt nadat ze geen gehoor hadden gegeven aan de oproep van de politie om te vertrekken. Ook de ME was daarbij ingezet. De tractoren die het terrein blokkeerden zijn naar een andere locatie gebracht en “kunnen op een later moment worden opgehaald”, aldus de politie.

De boeren blokkeerden voor de derde avond op rij distributiecentra op de Facetlaan en de Laan van Mathenesse. Daar staan onder meer distributiecentra van supermarkten Albert Heijn en Hoogvliet. De blokkades maken deel uit van de boerenprotesten van de laatste tijd tegen het stikstofbeleid.

Ook in het oosten van het land werd gedemonstreerd. In Arnhem verzamelden zo’n tweehonderd boerenactivisten zich bij het provinciehuis. Ze kwamen met tractoren en te voet. In Nijkerk demonstreerden tientallen boeren bij een distributiecentrum van supermarktketen Boni. Langs de A15 bij Geldermalsen hebben activisten hooibalen in brand gestoken. De politie heeft bij de acties niemand aangehouden.